Photo by Christian Lue on Unsplash / - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
27/09/2022 u 14:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stano: EU će uvesti sankcije organizatorima ilegalnih referenduma

Za uvođenje novih sankcija potrebna je jednoglasna odluka evropske dvadesetsedmorice

EU smatra da su referendumi o pripajanju Rusiji organizovani u ukrajinskim oblastima "ilegalni" i sve osobe koje su učestvovale u njihovoj organizaciji će biti kažnjene, rekao je portparol šefa evropske diplomatije Žozep Borel, prenosi N1.

-Snosiće posledice sve osobe koje su učestvovale u organizaciji tih ilegalnih referenduma i koje su ih podržale-rekao je Borelov portparol Peter Stano na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare u Briselu.

Evropska unija priprema nove ekonomske i pojedinačne sankcije Rusiji i na spisak će biti stavljene osobe koje su jasno uključene u te referendume, rekao je danas jedan od Borelovih saradnika Lik Pjer Devinj u obraćanju u Evropskom parlamentu.

-Svaka podrška tim ilegalnim referendumima je ilegalna. Sve zavisi od uključenosti u tu podršku- rekao je Stano i dodao da će države članice EU utvrditi da li su aktivnosti tih osoba podložne sankcijama i da li ima razloga da im se uvedu sankcije.

Za uvođenje novih sankcija potrebna je jednoglasna odluka evropske dvadesetsedmorice.

EU je već uvela šest rundi sankcija Moskvi, medju kojima je i prekid kupovine uglja i nafte. Ona je stavila i više od hiljadu Rusa, medju kojima i predsednika Vladimira Putina i brojne oligarhe, na crnu listu osoba kojima je zabranjen ulazak u Uniju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:40