намирнице
06/05/2022 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СТО: Обезбиједићемо довољно хране за све, упркос рату у Украjини

Русиjа и Украjина су два водећа извозника брашна, кукуруза, уљане репице и сунцокретовог уља

Велике пољопривредне силе, међу коjима ЕУ, САД, Канада и Аустралиjа обавезале су се да ће осигурати безбиједност у храни у свијету и поред шокова изазваних руском инвазиjом на Украjину.

- Обавезуjемо се да ћемо радити заjедно да осигурамо да има хране у довољноj количини за све, укључуjући и наjсиромашниjе, наjосјетљивиjе и расељене особе - пише у заjедничком саопштењу 51 члана Светске трговинске организациjе.

Они су такође обећали да ће задржати пољопривредна и прехрамбена тржишта „отвореним, предвидљивим и транспарентним“ и да неће уводити неоправдане рестриктивне трговинске мјере на пољопривредно-прехрамбене производе или кључне производе за пољопривредну производњу.

Земље потписнице такође истичу да хитне мјере за суочавање са ситуациjом треба да изазову што мање поремећаjа, да буду привремене, циљане и сразмјерне.

Русиjа и Украjина су два водећа извозника брашна, кукуруза, уљане репице и сунцокретовог уља. Поред тога Русиjа jе први светски снабдевач ђубрива и гаса.

Руска офанзива на Украjину коjа jе почела 24. фебруара и економске санкциjе уведене Москви прекинуле су извоз брашна и прехрамбених производа из те две земље, што jе довело до скока цена прехрамбених производа, као и цена горива, посебно у земљама у развоjу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:00