/ FOTO YOUTUBE
17/08/2021 u 17:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Авганистанске вође одговорне за војни крах

Он је осудио "неуспјех авганистанских власти" да се супротставе талибанима и спријече њихово заузимање Кабула

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оптужио је авганистанско вођство за брзи распад оружаних снага земље, али је рекао и да Алијанса мора да открије пропусте свог програма војне обуке.

Он је осудио "неуспјех авганистанских власти" да се супротставе талибанима и спријече њихово заузимање Кабула, преноси Франс прес.

- Неуспјех авганистанских власти довео је до онога што видимо данас- рекао је он.

Столтенберг је рекао да се "авганистанско политичко вођство није показало", и да је тај пропуст авганистанског руководства довео до трагедије која се сада одвија.

Он је ово изјавио послије председавања састанку изасланика НАТО на коме су се разматрале безбједносне импликације брзометног талибанског освајања Авганистана у посљедњих неколико недјеља.

НАТО предводи међународним безбједносним напорима у Авганистану од 2003. године, али је Алијанса завршила борбене операције 2014. и усмјерила се на обуку националних безбјеносних снага.

Столтенберг је рекао да су се НАТО снаге "храбро бориле" у Авганистану али да нијесу успјеле да обезбиједе земљу јер на крају крајева "авганистанске политичке власти нијесу успјеле да се супротставе талибанима и да постигну мирно рјешење."

У осврту на то како су се авганистанске оружане снаге распале пред талибанском офанзивом Столтенберг је рекао да је било изненађење како се то брзо догодило.

- Треба научити неке лекције из тога- додао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:03