Јенс Столтенберг / - ФОТО: РТВ, OMER MESSINGER/POOL
28/04/2022 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Финска и Шведска су добродошле уколико желе у НАТО

Столтенберг је казао да су се многи савезници у НАТО-у сада обавезали и обезбедили укупно најмање 7,6 милијарди долара војне подршке Украјини.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да су Финска и Шведска добродошле уколико одлуче да се придруже војној алијанси 30 држава и да би могле да постану чланице прилично брзо. Столтенбергова изјава долази у време када расте јавна подршка у Финској и Шведској за придруживањем као одговор на руски рат у Украјини.

- То је њихова одлука. Али ако одлуче да се пријаве, Финска и Шведска ће бити добродошле и очекујем да ће тај процес ићи брзо - рекао је он.

Он није дао прецизан временски оквир, али је рекао да државе могу да очекују одређену заштиту ако Русија покуша да им прети од тренутка подношења захтева за чланство до формалног придруживања.

Столтенберг је рекао да је уверен да постоје могућности да се тај прелазни период премости на начин који је довољно добар и који функционише и за Финску и за Шведску.

Гаранција колективне безбедности НАТО-а осигурава да све земље чланице морају да притекну у помоћ сваком савезнику који је нападнут.

Столтенберг је додао да су се многи савезници у НАТО-у сада обавезали и обезбедили укупно најмање 7,6 милијарди долара војне подршке Украјини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:20