Јенс Столтенберг / - ФОТО: РТВ, OMER MESSINGER/POOL
18/01/2022 u 22:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: НАТО неће правити компромисе у вези са кључним принципима

Русија захтјева да НАТО одустане од планова за даље ширење и размјештање конвенционалног и нуклеарног наоружања у близини руских граница

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг позвао је данас чланице Алијансе и Русију да што прије наставе преговоре о Украјини и безбједносним питањима које забрињавају обје стране и додао да Алијанса неће правити компромисе у вези са кључним принципима, као што је политика ширења.

Он је рекао да је НАТО спреман да настави разговоре са Русијом о вјежбама и нуклеарној политици.

- Савезници су спремни да разговарају о контроли наоружања, разоружању и да подстакну Русију да се озбиљно ангажује на смањењу пријетње нуклеарног оружја и ракетних система - рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, пренио је ТАСС, јавља Нова.рс.

Он је рекао да Алијанса „неће правити компромисе у вези са кључним принципима, као што су право сваке нације да изабере сопствени пут и способност НАТО-а да заштити и брани све савезнике“.

Изјава заправо значи да алијанса неће одустати од политике ширења која има за циљ да привуче нове државе чланице у и створи нову војну инфраструктуру и базе у близини руских граница, наводи ТАСС.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је 14. јануара рекао да САД и НАТО покушавају да одуговлаче са давањем безбједносних гаранција. Он је рекао да се повећава могућност за сукоб и окривио Запад за негативан развој догађаја.

Русија захтјева да НАТО одустане од планова за даље ширење и размјештање конвенционалног и нуклеарног наоружања у близини руских граница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:40