Jens Stoltenberg / EPA-EFE
23/02/2023 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Ne proizvodimo dovoljno municije, potrošnja je mnogo veća

Generalni sekretar NATO-a vjeruje da sukob sada postaje „borba logistike“, tako da saveznici Ukrajine moraju da povećaju proizvodnju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da postojeće zapadne ponude municijom „nije održivo” na sadašnjem nivou jer je „potrošnja mnogo veća”. On vjeruje da sukob sada postaje „borba logistike“, tako da saveznici Ukrajine moraju da povećaju proizvodnju.

„Jedini način da zadržimo našu podršku Ukrajini je da uradimo ono što smo želeli da uradimo sada, a to je da se uključimo u odbrambenu industriju kako bismo bili sigurni da saveznici potpišu dugoročne ugovore“, dodao je on. On je ponovio da će NATO stajati uz Ukrajinu „dok god bude potrebno“.

„Ne možemo dozvoliti da Putin pobijedi u Ukrajini – to će biti tragedija za Ukrajince, ali će biti opasno za nas“, nastavio je on. On se osvrnuo i na pitanje da li će Ukrajini biti dozvoljeno da se pridruži odbrambenom vojnom savezu.

 „Stav NATO-a je nepromijenjen. Ukrajina će postati članica NATO-a, ali sada je glavni fokus da se osigura da Ukrajina može da prevlada kao suverena, nezavisna nacija u Evropi“, zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:16