Јенс Столтенберг / - ФОТО: РТВ, OMER MESSINGER/POOL
07/10/2021 u 17:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Протjерано осам официра, односи НАТО-а и Русиjе наjнижи од Хладног рата

Ова одлука није повезана са неким конкретним догађајем, међутим већ неко вријеме биљежимо пораст руске злоћудне активности, због чега морамо бити на опрезу, и дјеловати када видимо да су чланови руске делегације спроводили активности које нису у складу са њиховом акредитацијом, казао је он

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је да је тај војни савез протјерао осам припадника руске мисије при Алијанси, објашњавајући да је ријеч о непријављеним официрима руске обавјештајне службе.

- Ова одлука није повезана са неким конкретним догађајем, међутим већ неко вријеме биљежимо пораст руске злоћудне активности, због чега морамо бити на опрезу, и наравно дјеловати када видимо да су чланови руске делегације спроводили активности које нису у складу са њиховом акредитацијом, због чега им је и повучена- казао је Столтенберг на прес конференцији која је одржана након састанка са савјетницима за националну безбједност Алијансе, јављају медији.

Како је казао, однос између НАТО -а и Русије на најнижем је нивоу још од краја Хладног рата, а разлог томе је понашања Русије.

-Видјели смо њихове агресивне акције, не само против Украјине, већ и кршење важних споразума о контроли наоружања, попут, на примјер, Уговора о ИНФ-у који је довео до распада овог споразума који је заправо забранио сав средњи домет система наоружања- додао је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а истиче да је одлука о повлачењу акредитације осам чланова руске делегације при донијета на основу обавештајних података.

-Став и приступ НАТО-а према Русији су дослиједни и јасни и засновани на нашем приступу одвраћања-одбране и дијалога. Спремни смо да се упуштимо у смислен дијалог са Русијом. Спремни смо и да сазовемо састанак Савјета НАТО-а и Русије-, казао је Столтенберг.

Додаје и да су из Алијансе дуго позивали Русију на дијалог, међутим она до сада није одговорила позитивно.

-Дакле, није било никаквог састанка НАТО-а и Русије, али ми смо спремни да се састанемо, јер вјерујемо да је дијалог увијек важан, посебно у тешким временима, када су тензије високе као сада. Због тога ћемо наставити да тежимо смисленом дијалогу са Русијом- казао је Столтенберг.

Столтенберг: Протjерано осам официра, односи НАТО-а и Русиjе наjнижи од Хладног рата

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:58