Jens Stoltenberg / - EPA
28/11/2023 u 21:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Ratovi u Ukrajini i Gazi su veoma različiti

Moja poruka je da se međunarodno pravo, humanitarno pravo, mora poštovati u svim sukobima i da se životi civila uvijek moraju zaštititi, ustvrdio je Stoltenberg

Predsjednik NATO-a Jens Stoltenberg je, odgovarajući na optužbe Zapada o dvostrukim standardima, rekao danas da se međunarodno pravo mora primijeniti u svim sukobima, ali da su ratovi u Ukrajini i Gazi veoma različiti.

Arapski lideri optužili su zapadne zemlje da se ne pridržavaju istih standarda u vezi sa izraelskim ratom u Gazi, koji je pokrenut kao odgovor na napad Hamasa 7. oktobra, kao što su se primijenile na ruski rat u Ukrajini.

„Moja poruka je da se međunarodno pravo, humanitarno pravo, mora poštovati u svim sukobima i da se životi civila uvijek moraju zaštititi“, ustvrdio je Stoltenberg.

Govoreći na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu, Stoltenberg je rekao da je takođe „važno prepoznati da se situacija u Gazi i situacija u Ukrajini na mnogo načina razlikuju“.

„Ukrajina nikada nije bila prijetnja Rusiji, Ukrajina nikada nije napala Rusiju“, rekao je on.

„Ruska invazija na Ukrajinu bila je ničim izazvana invazija u punom obimu druge zemlje“, dodao je on. „Tako da, naravno, Ukrajina ima pravo na samoodbranu od ničim izazvanog napada i na zaštitu svog teritorijalnog integriteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 13:57