Jens Stoltenberg / - SHUTTERSTOCK
15/11/2022 u 23:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg razgovarao sa predsjednikom Poljske: NATO prati situaciju

Razgovarao sam sa predsjednikom Dudom o eksploziji u Poljskoj. Izražavam saučešće u vezi sa gubitkom života, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u razgovoru sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom da prati situaciju i konsultuje se sa saveznicima.

- Razgovarao sam sa predsjednikom Dudom o eksploziji u Poljskoj. Izražavam saučešće u vezi sa gubitkom života. NATO prati situaciju, saveznici održavaju bliske konsultacije - napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Ranije je zvaničnik NATO-a, pod uslovom da ostane anoniman, rekao za RIA Novosti da alijansa, u koordinaciji sa poljskim vlastima, proučava izvještaje o incidentu.

Poljski mediji javili su 15. novembra uveče da su dvije rakete navodno pale na teritoriju Poljske - u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom dvije osobe su poginule. Zvanično, nadležni nisu potvrdili informaciju o padu projektila, niti su naveli čije bi to rakete mogle biti - prenijela je RIA.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, nisu izvršeni nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem. Sve izjave poljskih medija o navodnom padu „ruskih“ projektila su namjerna provokacija u cilju eskalacije situacije.

Kako je za RIA Novosti rekao vojni ekspert Aleksej Leonkov, ruske krstareće rakete nisu mogle da uđu u Poljsku, ali bi tamo mogle da lete nenormalno ispaljene ukrajinske rakete S-300: takvih primjera je već bilo i ranije, uključujući i poraz od strane Ukrajine sopstvenih protivvazdušnih raketa stambene zgrade.

Pentagon je saopštio da u situaciji sa navodnim padom projektila u Poljskoj namjeravaju da operišu ne spekulacijama, već činjenicama, za koje ima dovoljno mogućnosti da se razjasne. Istovremeno, dok se ne dobiju činjenice, Pentagon neće govoriti o primenljivosti člana 5 povelje NATO-a  rekao je zvanični predstavnik vojnog resora Patrik Rajder. Ovaj član kaže: ugovorne strane su saglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Sjevernoj Americi smatrati napadom na njih u cjelini - prenela je RIA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 00:14