Јens Stoltenberg / - FOTO: EPA
04/06/2023 u 19:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Švedska je ispunila zahtjeve Turske za pristupanje NATO-u

Stoltenberg je rekao da je Švedska izmijenila svoje zakonodavstvo kako bi odgovorila na zabrinutost Turske za sigurnost te da će se razgovori s Turskom i Švedskom nastaviti za sedam dana

Švedska je ispunila zahtjeve Turske da se pridruži NATO-u, rekao je generalni sekretar saveza Jens Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu.

Stoltenberg je rekao da je Švedska izmijenila svoje zakonodavstvo kako bi odgovorila na zabrinutost Turske za sigurnost te da će se razgovori s Turskom i Švedskom nastaviti za sedam dana, prenosi Hina, pozivajući su se na agenciju dpa.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu nakon decenija neutralnosti.

Finska je primljena kao 31. članica u aprilu ove godine nakon što su sve članice NATO-a ratifikovale njen zahtjev, ali Turska i Mađarska tek trebaju da ratifikuju švedski.

Novi antiteroristički zakoni Švedske

Turska svoju blokadu opravdava činjenicom da Švedska ne djeluje protiv terorističkih organizacija, a posebno svojim odbijanjem da izruči ljude koje Ankara smatra teroristima.

Novi antiteroristički zakoni stupili su na snagu u Švedskoj u četvrtak, čime je zabranjeno učestvovanje, finansiranje ili na bilo koji drugi način podržavanje terorističke organizacije.

Čelnici NATO-a održaće godišnji samit u Vilniusu u julu.

Erdogan je osigurao novi predsjednički mandat u drugom krugu izbora prije sedam dana.

Stoltenberg je u subotu prisustvao Erdoganovom polaganju zakleteve u Ankari.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:59