Јенс Столтенберг / - РТРС
23/05/2022 u 20:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Убијеђен сам да ће НАТО наћи начин да одговори на турске зебње

Прошле седмице су ове двије скандинавске земље предале своjе захтјеве, што jе корак коjи jе узрокован руском инвазиjом на Украjину

Генерални секретар НАТО-а Jенс Столтенберг казао jе за ББЦ да jе убијеђен да ће сјеверноатлантска алиjанса наћи начин да одговори на турске зебње поводом предаjе апликациjе за чланство у НАТО Шведске и Финске, преноси Н1.

Прошле седмице су ове двије скандинавске земље предале своjе захтјеве, што jе корак коjи jе узрокован руском инвазиjом на Украjину.

Међутим, томе се противи Турска, чиjи лидер Реџеп Таjип Ердоган jе поручио да Стокхолм и Хелсинки не треба ни да се труде да шаљу своjе делегациjе како би убедиле Анкару.

Наиме, Турци оптужуjу те скандинавске земље, нарочито Шведску, да jе дом терориста ПКК и ФЕТО, коjе 38 земаља, укључуjући чланице НАТО и ЕУ, сматраjу терористичким организациjама.

- Шведски званичници на министарском нивоу угошћаваjу припаднике терористичке организациjе против коjе се боримо и подржаваjу њихове активности у земљи - навели су данас из Дирекциjе за комуникациjе Турске.

У саопштењу се додаjе да jе "за 2023. годину Шведска jе саопштила да jе за ову организациjу одвоjила подршку у вредности од 276 милиона долара".

Такође, Столтенберг jе на питање да ли jе Владимир Путин ратни злочинац казао да jе на Међународном кривичном суду да то одлучи, односно да ли jе руски предсједник ратни злочинац или архитекта геноцида.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:24