Јенс Столтенберг / фото: РТРС
30/03/2022 u 12:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Украjина самостално да одлучи о неутралности

Поштуjемо све одлуке сувереног и независног народа, без обзира да ли предлаже своjу кандидатуру за чланство или не, поручио је Столтенберг

Генерални секретар НАТО-а Jенс Столтенберг позвао jе на уздржаност у процjени исхода преговора између руске и украjинске делегациjе у Истанбулу и поручио да Украjина треба самостално да одлучи о евентуалноj воjноj неутралности.

- Будимо опрезни у процjени неких заузетих ставова - рекао jе Столтенберг у интервjуу за француски лист Монд, коментаришући наjаву Русиjе да ће драстично смањити воjне активности у области око Киjева и Чернигова.

Столтенберг сматра да jе Русиjа потциjенила могућности украjинског отпора и да jе прециjенила сопствене снаге.

- То обjашњава њену обавезу да ревидира своjе планове у складу са развоjем сукоба - додао jе Столтенберг.

Он jе рекао и да Украjина мора самостално да одлучи да ли ће постати кандидат за чланство у Алиjанси или ће се придржавати неутралног статуса.

- Поштуjемо све одлуке сувереног и независног народа, без обзира да ли предлаже своjу кандидатуру за чланство или не. Украjина мора да одлучи о свом евентуалном неутралном статусу -  казао jе Столтенберг.

Украjински предсjедник Володимир Зеленски раниjе jе изjавио да jе дошло вриjеме да се призна да Украjина неће постати чланица НАТО-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:35