Stoltenberg / - SHUTTERSTOCK
01/12/2022 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stoltenberg: Ukrajina značajno napreduje, ali ne treba potcijeniti Rusiju

Zahvaljujući herojskom otporu ukrajinskog naroda i neviđenoj podršci saveznika iz NATO-a, Ukrajina je postigla značajne dobitke, rekao je on

Ukrajina ostvaruje veliko napredovanje u svojoj kontraofanzivi, ali zapadni saveznici ne bi trebalo da potcjenjuju Rusiju, upozorio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prenosi Al-jazeera Balkans.

- Zahvaljujući herojskom otporu ukrajinskog naroda i neviđenoj podršci saveznika iz NATO-a, Ukrajina je postigla značajne dobitke, rekao je Stoltenberg, obraćajući se na Berlinskoj sigurnosnoj konferenciji, prenosi Anadolija.

Međutim, dodao je, saveznici u NATO-u ne bi trebalo da potcijenjuju Rusiju.

- Ruske rakete i bespilotne letjelice nastavljaju da padaju na ukrajinske gradove, civile i kritičnu infrastrukturu, uzrokujući ogromnu ljudsku patnju, dok nastupa zima, dodao je Stoltenberg.

Stoltenberg je podvukao da će saveznici u NATO-u nastaviti da pružaju vojnu podršku Ukrajini, isporučujući napredno oružje i sisteme protivvazdušne odbrane.

- Pozdravljam snažnu podršku Njemačke Ukrajini, uz značajnu finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć. Vidimo razliku koju ovo čini svaki dan na bojnom polju. I važno je dodatno pojačati i održati našu podršku, naglasio je.

Stoltenberg je takođe pozdravio odluku Njemačke da značajno poveća svoju potrošnju na odbranu, ulaganjem u nove borbene avione, helikoptere, brodove i podmornice.

Rekao je da njemačke oružane snage, Bundeswehr, igraju ključnu ulogu u NATO-ovim planovima odvraćanja i odbrane.

- Potreban nam je snažan i spreman Bundeswehr sa vrhunskim mogućnostima u svim domenima. Potrebna nam je snažna i robusna odbrambena industrija koja može ispuniti zahtjeve, na osnovu jasnih i održivih signala potražnje. Ovo je važno za sigurnost Njemačke, kao i za evropsku i svjetsku, rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:54