Јенс Столтенберг / фото: РТРС
15/05/2022 u 16:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Путин жели да порази Украјину, а Европу и Сјеверну Америку да подијели

Финска и Шведска наjближи савезници НАТО коjи jош нису његови чланови, поручио је Столтенберг

Генерални секретар НАТО Jенс Столтенберг оцијенио jе после састанка министара спољних послова земаља чланица НАТО у Берлину, да би ако Финска и Шведска одлуче да се придруже сјеверноатлантскоj алиjанси то било историjски и показало би да су врата НАТО отворена и да се агресиjа не исплати.

Столтенберг, коjи се на заjедничкоj конференциjи за новинаре са шефицом њемачке дипломатиjе Аналеном Бербок обратио видео линком jер jе заражен корона вирусом, казао jе да руски предсједник Владимир Путин жели да порази Украjину а Европу и Сјеверну Америку да подијели, али они су jединствени, а Украjина може да побиједи у рату, преноси Н1.

Бербок jе поручила да су врата НАТО широм отворена за Финску и Шведску.

- Шведска, Финска, ако сте спремни, и ми смо спремни - казала jе Бербок и додала да ће њихов улазак оjачати НАТО и уjединити сјеверноевропске земље.

Столтенберг jе додао да ће на предстоjећем самиту НАТО у Мадриду бити донесене важне одлуке, као одговор на нову ситуациjу у Европи. 

Савезници су се обавезали да ће Украjини обезбиједити помоћ вриједну милиjарде долара, као и обуку, навео jе Столтенберг.

Упитан о противљењу Турске уласку Финске и Шведске у алиjансу, он jе казао да jе важно да се укаже да ће НАТО поштовати одлуке Финске и Шведске, али и да jе Турска важан савезник.

- Увјерен сам да ћемо моћи да пронађемо заjедничко тле - рекао jе Столтенберг.

Додао jе да jе процес проширења НАТО био веома успјешан током година и да су Финска и Шведска наjближи савезници НАТО коjи jош нису његови чланови.

Такође jе навео да би НАТО требало брзо да реагуjе, уколико ове двије земље одлуче да му се придруже.

Навео jе и да НАТО "помно" прати Русиjу.

Истакао jе да НАТО "веома помно прати шта Русиjа ради" и да jе спреман да реагуjе ако Русиjа изведе било какав напад на неку чланицу алиjансе.

Столтенберг jе додао да jе потенциjално чланство Финске и Шведске "битно за НАТО" и да ће алиjанса истражити начине да омогући безбједносне гаранциjе у балтичком региону.

Финска jе данас обjавила да ће поднијети захтев за чланство у НАТО, а очекуjе се да се током дана и Шведска изjасни по том питању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:42