Јенс Столтенберг / - ФОТО: РТВ, OMER MESSINGER/POOL
12/05/2022 u 13:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Улазак Финске у НАТО ће бити без тешкоћа и брзо

Предсjедник Европског савjета Шарл Мишел jе такође рекао да би придруживање Финске Алиjанси у великоj мjери доприниjело европскоj безбjедности и било снажан сигнал одвраћања у вриjеме када Русиjа води рат у Украjини

Генерални секретар НАТО Jенс Столтенберг поздравио jе данас изражену вољу финских вођа да та земља уђе у Атлантску алиjансу и обећао им jе брз приступни процес без тешкоћа, јављају агенције.

- Ради се о сувереноj одлуци Финске... Ако Финска одлучи да поднесе захтjев за чланство она ће бити топло примљена у НАТО и приjемни процес ће бити без тешкоћа и брз - рекао jе он у саопштењу.

Фински предсjедник и премиjерка Саули Нинисто и Сана Марин данас су у заjедничком саопштењу рекли да подржаваjу приступање НАТО-у "без одлагања", и кренули великим корацима ка кандидатури коjа би требало да буде обjављена у недељу.

- Финска jе jедан од наjближих партнера НАТО, одрасла демократиjа, чланица Европске униjе и земља коjа битно доприноси евроатланстскоj безбjедности - рекао jе Столтенберг и нагласио да се слаже са финским вођама да би приступање Финске Алиjанси истовремено оjачало безбjедности и НАТО и Финске.

- Приступање Финске би показало да су врата НАТО отворена и да Финска одлучуjе о сопственоj будућности - рекао jе он.

Предсjедник Европског савjета Шарл Мишел jе такође рекао да би придруживање Финске Алиjанси у великоj мjери доприниjело европскоj безбjедности и било снажан сигнал одвраћања у вриjеме када Русиjа води рат у Украjини.

Финска диjели раницу од 1.300 километара са Русиjом са коjом jе имала теку прошлости. Инваизjа Украjине jе погурала Финску да подржи улазак у НАТО после више година неутралног статуса, да би гарантовала своjу безбjедност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. mart 2023 12:54