/ - AL-JAZEERA PRINTSCREEN
12/10/2023 u 18:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stotine djece poginule u izraelskom bombardovanju Gaze, groblja prepuna

Izraelska odmazda s hiljadama vazdušnih i artiljerijskih napada ubila je više od 1.350 Palestinaca, a među poginulima su stotine dece

Glavna groblja u Gazi su zbog izraelskih vazdušnih napada postala nebezbjedna, pa porodice sahranjuju svoje mrtve u nelegalnim grobnicama, iskopanim na praznim parcelama, usled sve jače opsade koja je malu enklavu gurnula u humanitarnu katastrofu.

Gaza je pod izraelskim bombardovanjem od subote kada je islamistička grupa Hamas poslala stotine boraca kroz granične ograde u Izrael u krvavom pohodu iza kojeg je ostalo više od 1.200 mrtvih, a desetine su odvedeni kao taoci.

Izraelska odmazda s hiljadama vazdušnih i artiljerijskih napada ubila je više od 1.350 Palestinaca, a među poginulima su stotine djece.

Ranjeno je više od 6.000 ljudi, a više od 218.000 izbjeglo je iz svojih kuća u skloništa u školama Ujedinjenih nacija.

Budući da je Izrael prekinuo sva snabdijevanja hranom, vodom, ljekovima, gorivom i strujom, postojeća humanitarna kriza u Gazi dosegla je opasan novi nivo, gurajući 2,3 miliona ljudi u u dodatnu bedu.

Glavno groblje mučenika u Han Junisu već je bilo puno, mnogo pre nego što je ovaj rat doneo novi priliv mrtvih.

Kao i na mnogim drugim grobljima u Gazi, na ogradi visi natpis "Ovde je pokop zabranjen".

- Tijela moramo da sahranjujemo na prostoru između kuća ili na praznim parcelama koje su donirali vlasnici - kaže Adel Hamada, volonter koji pomaže u sahranama u Han Junisu u južnoj Gazi.

Grobari su sahranjivali tijela uprkos zabrani, ali je to zbog bombardovanja postalo nemoguće.

Uz bolničke mrtvačnice, koje su takođe pune tijela koja se neprekidno donose s mesta bombardovanja, porodice moraju da pronađu druga mjesta gdje će sahraniti svoje mrtve.

U bolnici Al-Šifi u gradu Gazi, gdje su mnogi Palestinci potražili utočište u nadi da će medicinska ustanova ostati sigurna od neprekidnog izraelskog bombardovanja, djeca proviruju kroz pokrivač improviziranog šatora.

Mala bosonoga djevojčica s modricama na licu sedi uplakana u krilu starije žene.

"Moja mama. Hoću svoju mamu", ponavlja djevojčica. Ali žena je rekla da niko ne zna gdje je njena majka.

U blizini vozila hitne pomoći i dalje dovoze mrtve i ranjene. Uplakani muškarac izlazi iz automobila noseći tijelo malog djeteta, umotano u bijeli pokrov uprljan krvlju.

Nestašice, posebno električne energije, već stvaraju velike probleme.

- Dok Gaza gubi struju, bolnice gube struju, izlažući opasnosti novorođenčad u inkubatorima i starije pacijente na kiseoniku. Dijaliza bubrega prestaje, a rendgenski snimci ne mogu da se prave. Bez struje, bolnice riskiraju da se pretvore u mrtvačnice - rekao je regionalni direktor Međunarodnog odbora Crvenog krsta Fabricio Karboni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
31. maj 2024 05:12