mobilni telefon, smartfon, pametni telefon / - RTV.RS/PIXABAY
29/09/2022 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Strah u Evropi: Redukcije struje mogle bi privremeno ugasiti mobilne mreže

Evropa ima skoro pola miliona odašiljača, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta

Mobilne mreže u Evropi mogle bi da ove zime privremeno ostanu bez napajanja ako vlada odluči da ograniči potrošnju struje, upozoravaju izvore u telekomunikacijskom sektoru koji provjeravaju zalihe generatora i razmišljaju o baterijama.

Dužnosnici telekomunikacijskog sektora strahuju da bi jaka zima mogla testirati europsku telekomunikacijsku infrastrukturu i prisiliti vlade da pokušaju ublažiti posljedice smanjenja.

Trenutno u mnogim evropskim zemljama nema dovoljno rezervnih sistema koji bi se nosili s opsežnijim prekidima u snabdijevanju strujom, izjavila su četvorica direktora telekomunikacijskih kompanija, što bi onemogućilo upotrebu mobilnih telefona.

Zemlje Evropske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Njemačku, pokušavaju da obezbijede normalno funkcionisanje komunikacije čak i ako nestanak struje isprazne pomoćne baterije na hiljadama mobilnih odašiljača.

Evropa ima gotovo pola miliona odašiljača, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta.

U Francuskoj, planovi koje je iznio distributer električne energije Enedis uključuju potencijalni nestanak struje do dva sata u najgorem slučaju, prema dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Struja bi bila potpuno isključena samo u pojedinim djelovima zemlje, po principu rotacije. Rezovi bi poštedjeli osnovne službe, kao što su bolnice, policija i vlada, rekli su izvori.

Vlada, telekom operateri i Enedis, odjeljenje državnog preduzeća EDF, razgovarali su o tom pitanju tokom ljeta, rekli su francuska vlada i izvori.

Francuska federacija za telekomunikacije (FFT), udruženje koje zastupa telekomunikacione kompanije Orange, Bouigues Telecom i Altice’s SFR, usmjerila je pažnju na distributera električne energije pošto nije izuzela bazne stanice iz ograničenja.

Enedis je odbio da komentariše sadržaj razgovora sa vladom o tom pitanju.

Francuska ima oko 62.000 predajnika, a kompanije neće moći sve da ih opremiju novim baterijama, rekla je predsjednica FFT Liza Belulo.

Telekomunikacione kompanije u Švedskoj i Njemačkoj takođe su izrazile zabrinutost svojim vladama zbog potencijalnih nestašica struje, reklo je nekoliko dobro upućenih izvora.

Švedski regulator za telekomunikacije PTS saopštio je da sa kompanijama i drugim vladinim agencijama radi na pronalaženju rješenja. Tema razgovora je i plan racionalizacije potrošnje električne energije, piše Jutarnji.hr.

PTS finansira kupovinu generatora i mobilnih baznih stanica za moguće duže periode bez struje, rekao je portparol.

Italijansko udruženje za telekomunikacije saopštilo je Rojtersu da želi da mobilna mreža bude izuzeta u slučaju nestanka struje ili smanjenog napajanja, dodajući da namjerava da o tome razgovara sa novom italijanskom vladom.

Prenaponi struje povećavaju šanse za kvar elektronskih komponenti, rekao je za Rojters šef lobija za telekomunikacije Masimo Sarmi.

Proizvođači telekomunikacione opreme Nokia i Ericsson sarađuju sa mobilnim operaterima na ublažavanju efekata nestašica struje, rekla su tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Ove dvije kompanije nisu željele da komentarišu ovu informaciju.

Evropski telekomunikacioni operateri moraju da analiziraju svoje mreže kako bi smanjili potrošnju energije i moraju da modernizuju opremu i koriste energetski efikasnije radio sisteme, izjavila su četiri rukovodioca telekomunikacija.

U cilju uštede energije, telekomunikacione kompanije koriste softver koji obezbjeđuje optimalan saobraćaj, isključuje neaktivne predajnike i isključuje određene djelove frekventnog spektra, navode upućeni.

U Njemačkoj, Dojče Telekom ima 33.000 predajnika, a njegovi mobilni sistemi za hitne slučajeve mogu da podrže rad samo malog broja njih u isto vrijeme, rekao je portparol kompanije.

U slučaju dužeg nestanka struje, Deutsche Telekom će koristiti hitne mobilne sisteme napajanja koji se uglavnom oslanjaju na dizel, navodi se u saopštenju.

Evropske zemlje decenijama nemaju problema sa snabdijevanjem strujom, pa uglavnom nemaju generatore koji mogu da garantuju struju na duže vrijeme, napominje Rojters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. decembar 2022 08:21