/ - PHOTO BY AMR TAHA™ ON UNSPLASH
07/06/2022 u 11:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Строги закон Пољске: Скоро потпуна забрана побачаја, уводи се регистар трудноћа

Пољска је увела готово потпуну забрану побачаја, а активисти су забринути да владајућа конзервативна странка за жене припрема још већи надзор што се тиче одлука о њиховим тијелима, пише Euronews

Нова одредба пољске владе одређује да љекар мора забиљежити сваку трудноћу у тој земљи. Све веће критике упућене су због ове одредбе., преноси Avaz.na.

Пољска је увела готово потпуну забрану побачаја, а активисти су забринути да владајућа конзервативна странка за жене припрема још већи надзор што се тиче одлука о њиховим тијелима, пише Euronews.

Илегални побачаjи

Према наредби министра здравства, Адама Ниедзиелског, лијечници морају биљежити све податке о трудноћи; укључујући сва прошла или тренутна обољења, посјете љекару, третмане и крвну групу.

Пољска влада каже да јавно здравство слиједи препоруке Европске уније и да ће медицинским дјелатницима на тај начин омогућити да помогну пацијентима у Пољској и иноземству.

Но опорбени заступници наводе да би овај регистар могао бити "ново оруђе репресије" над женама које има за циљ открити могуће илегалне побачаје. У регистар има увид и канцеларија пољског тужилаштва. Либерална заступница Камила Гасиук-Пиховичрекла је новинарима да би овај списак могао "прогонити и контролирати Пољакиње".

Владин регистар такође је осудио пољски опорбени лидер и бивши предсједник Вијећа ЕУ Доналд Таск.

- Пољакињама је потребна њега, а не контрола - рекао је јучер Таск.

Строги закон у вези побачаја

Заступница љевице Агниеска Диемјанович-Бак казала је  да је регистар трудноћа у земљи с готово потпуном забраном побачаја нешто застрашујуће.

Нова мјера могла би довести до тога да многе Пољакиње траже приватни третман или путују у иноземство, чак и ради пренаталне скрби. Према строгој законској реформи из 2020., Пољакиње могу тражити побачај само ако постоји озбиљан ризик за здравље мајке или ако је трудноћа посљедица силовања или инцеста.

Посљедњих мјесеци најмање двије жене умрле су у пољским болницама након што су лијечници одгодили побачај, чак и када је фетусу дијагностицирана тешка болест. Власти су чак покушале увести пријаву оних трудница које су виђене како пију или пуше, но то је повучено након демонстрација диљем земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 23:33