/ -Фото: ISTOCKPHOTO
09/01/2022 u 07:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студија показала: Двије дозе Фајзера заштитиће дјецу од велике упале

Ријеч је о синдрому који код дјеце изазива запаљење срца, плућа, бубрега и мозга

Двије дозе вакцине фармацеутских компанија Фајзер/Бајонтек пружају заштиту против ријетке, али озбиљне упале органа која се може појавити код дјеце недељама након инфекције ковидом 19, објавили су Центри за контролу и превенцију болести и зараза (ЦДЦ).

Процјене указују да је вакцина ефикасна 91 одсто у спречавању мултисистемског инфламаторног синдрома код дјеце узраста од 12 до 18 година, наведено је у студији коју је објавио ЦДЦ.

Ријеч је о синдрому који код дјеце изазива запаљење срца, плућа, бубрега и мозга двије до шест недеља након благе или асимптоматске инфекције ковидом.

Дјеца узраста од пет до 11 година су у највећем ризику од мултисистемског инфламаторног синдрома, али је њихова имунизација у САД одобрена тек крајем октобра и она нису била укључена у анализу, преноси Глас Америке.

Процјена коју је објавио ЦДЦ објављена је на основу посматрања 283 пацијента који су боравили у више десетина болница у двадесет америчких држава између јула и децембра, када је доминирала делта варијанта ковида 19.

Најтежих 38 случајева упалног синдрома којима су били на апаратима за одржавање живота нису вакцинисани, наведено је у студији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:37