Највише преминулих од последица ковида-19 и даље у Хрватској / - РТРС
08/03/2022 u 22:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студија у САД показала: Вакцине против корона вируса нису повезане са смртним случајевима

Око 4.500 људи умрло је након вакцинације у САД до јуна 2021

Велика студија о нуспојавама вакцине у САД није пронашла везу између двије дозе вакцине против ковида и броја смртних случајева забиљежених након вакцинације.

Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) саопштили су да је 92 одсто пријављених нуспојава било након вакцина Фајзер и Модерна и биле су благе, пише ББЦ.

Око 4.500 људи умрло је након вакцинације у САД до јуна 2021.

Али у подацима нису откривени никакви необични обрасци који би могли да укажу на везу са самом вакцином.

 - То је уверљиво да су реакције на обе мРНК вакцине генерално благе и повлаче се након једног или два дана, потврђујући извјештаје са клиничких испитивања и праћење након добијања одобрења -  рекао је аутор студије др Том Шимабукуро.

Упала срца

Истраживачи су посматрали "нежељене догађаје" од скоро 300 милиона доза вакцине датих у САД између децембра 2020. и јуна 2021.

Чланови јавности, пружаоци здравствених услуга и фармацеутске компаније могу да пријаве сваки могући нежељени ефекат, користећи "Систем за пријаву нежељених догађаја вакцине" (ВАЕРС), који воде ЦДЦ и Америчка администрација за храну и љекове (ФДА).

Други метод, "В-сафе", омогућава појединцима да попуне анкету на свом паметном телефону у мјесецима након вакцинације.

Оба система се ослањају на то да појединци одлуче да сами пријаве нежељени догађај.

Резултати студије објављени су у медицинском часопису Ланцет.

Према подацима ВАЕРС-а, ЦДЦ је примио више од 340.000 извјештаја о нежељеним догађајима након вакцинације, од којих је 92 одсто регистровано као благо.

Најчешћи нежељени ефекти били су главобоља, умор и грозница.

Од више од 22.000 догађаја који су забележени као озбиљни, најчешћи је био кратак дах

Други озбиљни догађаји, укључујући облик упале срца познат као миокардитис, већ су идентификовани након вакцинације Фајзером и Модерном, иако је тај нежељени ефекат ријеткост.

Будући да су вакцине против ковида првобитно биле одобрене у САД у складу са одредбама о употреби у хитним случајевима, здравствени радници су обавезни да пријаве све смрти након вакцинације, без обзира да ли љекар сумња на "могућу" везу или не.

За шест мјесеци до јуна 2021. забиљежено је око 4.500 смртних случајева, више од 80 одсто међу људима старијим од 60 година.

Стопе смртности

 - Брзи темпо којим су вакцине против ковид-19 даване у хитним случајевима, посебно међу старијом популацијом, био је без преседана - рекао је др Дејвид Шеј из ЦДЦ.

Истраживачи су рекли да је мање од један одсто људи који су попунили "В-сафе" анкету затражило било какву медицинску његу након вакцинације.

 - Шестомјесечни ВАЕРС подаци потврђују да, иако отприлике један од 1.000 вакцинисаних појединаца  могло је да има нежељени ефекат, већина није било озбиљно -  рекла је др Елизабет Филпс професор медицине на Универзитету Вандербилт, која није била укључена у студију,

За нежељене догађаје од посебног интереса, увјерљиво је да није било неочекиваних безбједносних сигнала осим миокардитиса и анафилаксе, за које се већ зна да су повезани са мРНК вакцинама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 07:49