Ilustracija
31/12/2022 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud u Mjanmaru osudio svrgnutu liderku na još sedam godina zatvora

Prethodne presude su joj donijele ukupno 26 godina zatvora

Sud u Mjanmaru osudio je svrgnutu liderku Aung San Su Ći na dodatnih sedam godina zatvora zbog korupcije.

Sa tom presudom, ona je osuđena na ukupno 33 godine zatvora u nizu politički obojenih suđenja od kada je vojska u februaru prošle svrgnula njenu vladu i preuzela vlast, javlja Mina.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. zatvorena je poslije vojnog puča 1. februara prošle godine, kojim je okončan kratak period slobode u toj zemlji sa burnom istorijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Suđenje koje je završeno u četvrtak odnosilo se na pet tačaka optužnice za korupciju.

Sedamdesetsedmogodišnja Su Ći osuđena je ranije za niz drugih prestupa, uključujući ilegalno uvoženje i posjedovanje voki-tokija, kršenje restrikcija koronavirusa, kršenje zakona o zvaničnim tajnama, pobunu i izbornu prevaru.

Prethodne presude su joj donijele ukupno 26 godina zatvora.

Pristalice Su Ći i nezavisni analitičari kažu da su brojne optužbe protiv nje i njenih saveznika nastojanje da se legitimiše vojno preuzimanje vlasti i da se ona eliminiše iz politike prije održavanja izbora koje su vojne vlasti obećale za iduću godinu.

U pet tačaka optužbe za korupciju za koje je Su Ći proglašena krivom, njoj se, između ostalog, stavlja na teret da je zloupotrebila vlast i državni novac ne poštujući finansijske propise, time što je dozvolila članu svoje vlade da iznajmi, kupi i održava helikopter.

Suđenje je bilo zatvoreno za medije, diplomate i posmatrače, a njenim advokatima zabranjeno je da o tome govore u javnosti.

Kraj njenog suđenja, dugog 18 mjeseci, koje grupe za odbranu ljudskih prava nazivaju sudskom farsom, otvara novi period neizvjesnosti u Mjanmaru, gdje se očekuju izbori naredne godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:53