/ Ilustracija skrinšot YT
20/02/2024 u 18:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje bivšem predsjedniku Hondurasa: Optužen da je vodio zemlju kao „narko-državu“

Federalni tužioci u Njujorku proveli su godine istražujući honduraške organizacije za trgovinu drogom prije nego što su došli do Hernandeza.

Bivšem predsjedniku Hondurasa Huanu Orlandu Ernandezu, koga su nekad SAD opisivali kao ključnog saveznika u borbi protiv trgovine drogom, danas, dvije godine nakon hapšenja i izručenja, počinje suđenje u Americi po optužbama za trgovinu drogom i oružjem.

Američke federalne vlasti optužuju bivšeg predsjednika te centralnoameričke države da je vodio svoju zemlju kao "narko-državu", prisvajajući usput milione dolara od nasilnih kartela kako bi finansirao svoj uspon na vlast, prenosi N1.rs.

On se sumnjiči da je gotovo dvije decenije profitirao od trgovine kokainom u SAD, kao i da je povremeno sarađivao sa moćnim kartelom Sinaloa iz Meksika.

Tužilaštvo je saopštilo da su milioni dolara novca od droge koji je prisvajao Ernandez, počev od 2004. godine, omogućili njegov uspon od kongresmena do predsjednika Nacionalnog kongresa, a zatim i dva uzastopna predsjednička mandata od 2014. do 2022. godine. U zamjenu za mito, trgovcima drogom je bilo dozvoljeno da rade u zemlji gotovo nekažnjeno, a navodno su i dobijali informacije kako bi izbjegli progon vlasti, pa čak i zaštitu policije za svoje pošiljke.

Tužioci navode da je Hernandez tokom svoje kampanje za prvi predsjednički mandat tražio 1,6 miliona dolara (1,4 miliona eura) od trgovaca drogom da bi finansirao svoju kandidaturu, kao i izbore drugih političara u svojoj konzervativnoj stranci.

Njegov brat je navodno takođe primio milion dolara mita od zloglasnog narko bosa iz meksičkog Sinaloa kartela Hoakina "El Čapo" Guzmana u zamjenu za obećanje da će njegove pošiljke droge moći slobodno da se kreću kroz Honduras ako Hernandez bude izabran.

Ernandeza su u SAD dugo smatrali korisnim za američke interese u regionu, pogotovu u borbi protiv nelegalne trgovine drogom i zaustavljanju talasa migranata koji su nadirali na južnu granicu SAD.

Njemu se sudi u Americi, a ne u njegovoj zemlji, zbog slabosti institucija u Hondurasu.

Federalni tužioci u Njujorku proveli su godine istražujući honduraške organizacije za trgovinu drogom prije nego što su došli do Hernandeza.

On je bio uhapšen u svom domu u glavnom gradu Hondurasa Tegucagalpi u februaru 2022. godine, samo tri mjeseca nakon što je otišao sa funkcije predsjednika i već u aprilu iste godine je isporučen SAD.

Njegovi advokati su odbili da daju ikakav komentar pred suđenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 07:29