protesti u Iranu / JESSICA CHASTAIN/TWITTER - JESSICA CHASTAIN/TWITTER
30/05/2023 u 21:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje iranskim novinarkama zbog izvještavanja o smrti Mahse Amini

Optužba potencijalno nosi smrtnu kaznu prema iranskom zakonu

U Iranu počinje suđenje dvijema novinarkama koje su prve izvještavale o smrti djevojke Mahse Amini, preminule u iranskom zatvoru.

Dvije novinarke su među stotinama medijskih radnika privedenih tokom višemjesečnih protesta, prenosi Fena.

Jednoj od dvije iranske novinarke suđenje je počelo u ponedjeljak iza zatvorenih vrata, po optužbama vezanim za njeno izvještavanje o sahrani Mahse Amini, čija je smrt u pritvoru prošle godine izazvala višemjesečne nemire, rekao je njen advokat novinskoj agenciji ILNA.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini dok je bila u pritvoru policije za moral zbog navodnog kršenja iranskog islamskog kodeksa oblačenja izazvala je val masovnih protesta širom zemlje, koji traju mjesecima, što je najveći izazov za iranske klerikalne vođe u posljednjih nekoliko decenija.

Elaheh Mohammadi, reporterka proreformskog lista Hammihan, kojoj je suđenje počelo u ponedjeljak u Teheranu, i druga novinarka, Niloofar Hamedi iz lista Sharq, optužene su za “dosluh s neprijateljskim vladama” zbog izvještavanja o smrti Mahse Amini.

Optužba potencijalno nosi smrtnu kaznu prema iranskom zakonu.

Iransko Ministarstvo obavještajnih službi objavilo je zajedničku izjavu u oktobru, optužujući Elaheh Mohammadi i Niloofar Hamedi da su strani agenti američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

Suđenje “iza zatvorenih vrata”

Niloofar Hamedi je snimila fotografiju roditelja Mahse Amini kako se grle u bolnici u Teheranu gdje je njihova kćerka ležala u komi.

Elaheh Mohammadi je repoterski “pokrivala” sahranu Mahse Amini u njenom kurdskom rodnom gradu Saqez, gdje su protesti počeli.

Iran je optužio strane neprijatelje da su rasplamsali proteste kako bi destabilizovali zemlju.

- Početak suđenja Elaheh Mohammadi prošao je dobro. Datum narednog ročišta objaviće sud, rekao je za njen advokat Shahabeddin Mirlohi.

Fotografija Mahse Amini, koju je Niloofar Hamedi objavila na Twitteru, bila je prvi signal svijetu da nešto nije u redu s mladom ženom, koju je tri dana ranije uhapsila iranska policija za moral.

Dvijema novinarkama, koje su od septembra prošle godine u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, biće suđeno odvojeno.

Suđenje Niloofar Hamedi počelo je danas.

Iran je ignorisao ponovljene pozive grupa za ljudska prava da suđenje novinarkama bude dostupno javnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:40