Donald Tramp / - EPA
28/05/2024 u 23:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Suđenje Trampu: Odbrana očekuje „laku oslobađajuću presudu“

Advokat odbrane Donalda Trampa je danas u sudu u Njujorku iznio završne riječi u suđenju bivšem predsjedniku SAD. Tramp je optužen da je isplatio novac porno glumici Stormi Danijels kako bi ćutala o njihovoj navodnoj aferi tokom predizborne kampanje 2016. godine.

Trampov advokat je pozvao porotnike da ostave po strani svoje lične stavove dok razmatraju da li da ga osude za falsifikovanje poslovnih dokumenata kako bi prikrili uplatu Danijelsovoj, prenosi N1 agenciju Rojters.

- Ovo nije referendum o vašim stavovima o predsjedniku Trampu. Ako se fokusirate samo na dokaze koje ste čuli u ovoj sudnici, ovo je veoma, veoma brza i laka odluka o nevinosti - rekao je Trampov advokat Tod Blanš u svojoj završnoj riječi.

U svojoj završnoj riječi, Blanš je rekao da je Danijels pokušavala da ucijeni Trampa, prijeteći da će izaći u javnost sa svojom pričom.

On je podsjetio da se Tramp u tom trenu borio sa nizom priča o nedoličnom seksualnom ponašanju.

Tramp negira da je ikada imao seks sa Danijelsovom.

Tužilac Džoš Steinglas, koji svoju završnu riječ iznosi i dalje, rekao je da je irelevantno da li je Danijelsova tražila isplatu, jer je Tramp prekršio zakon prikrivajući dokaze da joj je njegov „fikser“ Majkl Koen platio 130.000 dolara da bi ćutala.

- To zapravo nije važno jer ne možete da počinite izbornu prevaru ili falsifikujete poslovnu evidenciju zato što mislite da ste žrtva - rekao je Steinglas.

Nastavljeno suđenje Trampu, porotnica odustala jer se osjeća zastrašeno

Tužioci kažu da je isplata Danijelsovoj negativno uticala na kampanju jer je spriječila glasače da saznaju za navodnu aferu koja je mogla da utiče na njihovu odluku.

Oni moraju dokazati da je Tramp kriv „van razumne sumnje“.

Blanš je dobio ukor od sudije jer je porotnicima reko da dokazi nijesu dovoljni da bi Trampa poslali u zatvor.

Porotnici imaju zadatak da procijene krivicu ili nevinost, dok sudije određuju kaznu za one koji su proglašeni krivim.

Sudija Huan Merčan rekao je porotnicima da ignorišu tu izjavu.

Trampov advokat je takođe istakao da Tramp nije znao da je Koen platio tajni novac Danijelsovoj i rekao da tužioci nijesu uspjeli da dokažu da je Tramp falsifikovao dokumente kada je isplatio Koenu nadoknadu poslije izbora.

On je rekao porotnicima da ne mogu da vjeruju Koenu, koji je svjedočio da je kao Trampov „fikser“ platio Danijelsovu iz svog džepa i razradio plan sa Trampom da mu se nadoknadi kroz plaćanja „prerušena“ u pravne takse.

Blanš je podsjetio porotu da je Koen ranije priznao da je lagao pod zakletvom i rekao da je Koen ponovo lagao tokom suđenja kada je svjedočio da je razgovarao sa Trampom o isplati Danielsove prije izbora.

„On je bukvalno najveći lažov svih vremena“, rekao je Blanš.

Rekao je da nema dokaza da je Tramp znao išta o tome kako su ta plaćanja okarakterisana u knjigama njegove kompanije. Tužioci moraju dokazati da je Tramp svjesno prekršio zakon.

Steinglas je rekao porotnicima da mogu da uzmu Koenove osude za krivična djela i istoriju laganja, ali ih pozvao da ne odbacuju njegovo svjedočenje naglo.

Ako bude proglašen krivim, Trampu prijeti kazna do četiri godine zatvora, iako je malo vjerovatno da će na nju biti osuđen.

Porotnici bi mogli da počnu da procjenjuju Trampovu krivicu već u srijedu.

Osuda neće spriječiti Trampa da pokuša da se vrati u Bijelu kuću na izborima 5. novembra. Niti ga to neće spriječiti da preuzme dužnost ako pobijedi. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka između njega i Bajdena neizvjesna.

Tramp se suočava i sa još tri krivična gonjenja, ali nijedno vjerovatno neće biti održano prije izbora.

U odvojenim slučajevima u Vašingtonu i Džordžiji optužen je da je nezakonito pokušao da poništi svoj izborni poraz 2020. godine, dok ga u drugom slučaju na Floridi tereti za pogrešno rukovanje povjerljivim informacijama nakon što je napustio funkciju 2021. godine.

Tramp se izjasnio da nije kriv u svim slučajevima i kaže da su to pokušaj Bajdenovih saveznika da poremete njegovu kandidaturu za predsjednika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jun 2024 12:26