/ ilustracija UNSPLASH
28/06/2022 u 20:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudija iz Teksasa spriječila sprovođenje zabrane abortusa

Naredbu su potvrdili Američka unija za građanske slobode (ACLU) i Centar za reproduktivna prava koji su se bavili pitanjem abortusa

Teksaški sudija Kristin Vims danas je spriječila zvaničnike da sprovedu zabranu abortusa iz 1925. godine, za koju je državni tužilac rekao da je ponovo na snazi nakon što je Vrhovni sud SAD poništio ustavno pravo na abortus.

Privremena zabrana prilaska koju je zvaničnicima odredila sudija Vims u okrugu Haris, došla je kao rezultat poslednjeg pokušaja obavljanja abortusa nakon što je Vrhovni sud SAD u petak poništio presudu „Roe protiv Vejda“ iz 1973. godine kojom je ženama garantovano pravo na abortus, prenosi Nova S.

Naredbu su potvrdili Američka unija za građanske slobode (ACLU) i Centar za reproduktivna prava koji su se bavili pitanjem abortusa. Te dvije grupe saopštile su da abortus sada može da nastavi da se obavlja u teksaškim klinikama do šeste nedelje trudnoće.

"Svaki sat u kojem je abortus dostupan u Teksasu je pobjeda", rekao je Mark Heron, advokat iz Centra za reproduktivna prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:55