Е П А / - Е П А
17/05/2021 u 21:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сукоб Израела и Хамаса најжешћи од 2014. године: Ево што се тада догађало

Истрага УН-а о људским правима рекла је да постоје докази о "озбиљним кршењима" међународног права с обје стране

Израел је данас бомбардирао подземне тунеле којима се користи Хамас, а палестински милитанти наставили су ракетирати израелске градове на почетку другог тједна оружаног сукоба, док међународна заједница позива на хитан прекид ватре.Ноћни ваздушни напади на Газу били су међу најтежима до сада.

Хамасово министарство здравства каже да је у седа дана 200 људи убијено у израелским нападима. У саопштењу се додаје да је међу мртвима 59 дјеце и 35 жена, а да је 1305 особа повријеђено. Због напада је чак 40.000 цивила у Гази присиљено напустити домове, а УН упозорава на погоршање ситуације.

Израелска војска тврди да је у Гази убила више од 130 милитаната. Десетеро људи, укључујући двоје дјеце и једног војника, убиле су у Израелу ракете које су у истом раздобљу испалили милитанти у Гази.

Тренутна ескалација насиља између Израела и Палестинаца најгора је још од 2014. године, јавља ББЦ.

Што се тачно тада догодило?

Тада је, након седмице растуће напетости - која је укључивала отмицу и убојство троје израелских тинејџера - Израел 8. српња покренуо операцију Протецтиве Едге, чији је циљ био зауставити ракетне нападе из Газе и уништити Хамасове капацитете.

Током сљедећих седам тједана Израел је извео хилјаде зрачних напада и покренуо копнену операцију за уништавање мреже тунела у Гази. Хамас је испалио хиљаде ракета на Израел.

На крају је проглашено примирје, уз посредовање Египта. УН-ови истражитељи рекли су да је у том раздобљу убијен 2251 Палестинац, од чега 1472 цивила, док је с израелске стране убијено 67 војника заједно са шест цивила.

Истрага УН-а о људским правима рекла је да постоје докази о "озбиљним кршењима" међународног права с обје стране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 05:27