Илустрација / - IVAN PETROVIC-IPE
05/10/2021 u 20:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сукоби демонстраната и полиције у Љубљани уочи самита ЕУ

Након полицијске интервенције, протести су разбиjени, али демонстранти су раштркани по мањим улицама, а полициjа хеликоптерима надлијеће изнад града

Због мјера донесених у борби против коронавируса, избили су нереди у Љубљани.

Демонстранти коjи су се окупили на Тргу републике у Љубљани марширали су улицама против владиних мјера, а убрзо jе полиција узвратила воденим топом и сузавцима.

Након полицијске интервенције, протести су разбиjени, али демонстранти су раштркани по мањим улицама, а полициjа хеликоптерима надлијеће изнад града.

Полиција је позвала демонтстранте да се разиђу, али су се они након разбијања у мањем броју вратили на трг.

Демонстранти су нагласили да jе ово протест против услова ПЦТ (вакцинисаних, прележао, тестиран) и против владе коjу води Jанез Jанша.

Иначе, у Љубљани сјутра почиње самита ЕУ- Западни Балкан. Влада Словениjе jе први пут у историjи активирала члан 9. Закона о полициjским дужностима и овлашћењима.

Према овом члану, полициjски службеници ће упозорити људе коjи изађу на протесте, да у случаjу непоштовања упутства могу дјеловати силом. То значи да jе све исто као раниjе, само што у овом случаjу ниjе потребно претходно насиље за предузимање полициjских радњи.

Организатор протеста против епидемиолошких мјера већ jе наjавио да ће уложити жалбу Уставном суду због одлуке коjа jе, како кажу, незаконита и неуставна. Протест је иначе каснио скоро сат времена, а организатори су тврдили да то чине јер је на полиција на улазима у Љубљану, наводно спријечила долазак 30 аутобуса из других крајева земље. Ипак на крају се испоставило да је ријеч о дезинформацији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:36