/ - PHOTO BY HISTORY IN HD ON UNSPLASH, ilustracija
19/03/2022 u 22:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суспендована европско-руска мисија на Марс

ЕСА је у четвртак саопштила да је немогуће да настави сарадњу са Русијом на мисији "ЕкоМарс“, а према том плану руска ракета је требало да превезе ровер европске производње на Марс

Русија ће започети рад на самосталној мисији на Марс, с обзиром на то да је Европска свемирска агенција суспендовала заједнички пројекат након инвазије на Украјину, саопштио је директор руске свемирске агенције Роскосмос Дмитриј Рогозин, преноси RTS.

ЕСА је у четвртак саопштила да је немогуће да настави сарадњу са Русијом на мисији "ЕкоМарс“, а према том плану руска ракета је требало да превезе ровер европске производње на Марс касније ове године, јављају агенције преносе медији.

-Одлучили смо да ово лансирање не може да се изведе, имајући у виду околности и посебно санкције које су земље чланице увеле. То чини практично, али и политички немогућим да се ровер лансира у септембру“, истакао је генерални директор агенције Јозеф Ашбахер.

Тензије због рата у Украјини прелиле су се и у сферу науке и истраживања свемира и изазвале неизвјесност на Међународној свемирској станици. Иако политичке околности отежавају односе, неки вид сарадње се и даље дешава, па ће тако амерички астронаут Марк Ванде Хеј бити спуштен на Земљу на руској ракети.

Ровер, назван Розалинд Френклин, састављен је у Великој Британији и планирано је да буде лансиран на руској ракети. Након тога до Марса би летио на летјелици направљеној у Нјемачкој, а одатле би га на тло Црвене планете спустио руски модул.

Са друге стране, директор "Роскосмоса“ је нагласио да не мисли да ће ровер за ову мисију нужно бити неопходан, јер би постојећи руски модул за слијетање, који је дизајниран за транспорт ровера, могао да обави потребан научни рад, навео је Интерфакс.

-У врло блиској будућности почећемо да радимо на имплементацији мисије на Марс- рекао је Рогозин агенцији Интерфакс, јавља Ројтерс.

Рогозин је саопштио и да постоје "велике сумње“ шта би ЕСА могла да самостално уради без Русије, која већ има ракету, лансирно мјесто и модул за слијетање.

-Европској свемирској агенцији ће бити потребно најмање шест година да развије сопствени модел- рекао је директор Роскосмоса.

Као одговор на санкције, руска свемирска агенција је већ суспендовала сарадњу са Европом на свемирским лансирањима и најавила да ће престати са испоруком ракетних мотора за САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 07:36