Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
12/08/2023 u 19:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarska traži zatvorske kazne i deportaciju za dvojicu „Pink pantera”

Ovu dvojicu optuženih za pljačku zlatare u Lozani tužilac je okarakterisao kao izuzetno opasne, dok odbrana odbacuje njihovu krivicu

Tužilaštvo u Lozani traži zatvorsku kaznu i deportaciju za dvojicu državljana Srbije iz Lozane zbog pljačke, prenosi švajcarski list „L Kanton”.

Ovu dvojicu optuženih za pljačku zlatare u Lozani tužilac je okarakterisao kao izuzetno opasne, dok odbrana odbacuje njihovu krivicu. Na suđenju koje je održano pred sudom okruga Lozana, optuženima, čija imena se ne navode, pripisano je da su učestvovali u pljački zlatare u tom gradu, 23. jula 2019. godine.

Tužilaštvo im je stavilo na teret posebno kvalifikovan oblik razbojništva i tvrdi da su osumnjičeni pripadnici balkanske kriminalne mreže poznate kao ‘‘Pink panteri‘‘, prenosi portal RTCG.

Dvojica njihovih saučesnika su i dalje u bejkstvu. Među njima je, kako se navodi, i ‘‘mozak operacije‘‘ koji je uperio pištolj u prodavačicu. Za dva minuta oni su pobjegli sa satovima i nakitom vrijednim 400.000 švajcarskih franaka.

U Švajcarskoj je zabilježen veliki broj pljački za koje se sumnjiče ‘‘Pink panteri‘‘, organizacija koju čine pripadnici uglavnom porijeklom sa Balkana. Oni su tokom prethodne dvije decenije pljačkali zlatare širom svijeta u karakterističnom stilu, uz minimalnu i rijetku primjenu nasilja, odnoseći skupocjene satove, zlatan nakit i dijamante. Iako je tokom godina veliki broj ‘‘Pink pantera‘‘ završio u zatvoru, njihov plijen gotovo da nikad nije nađen.

Prije nekoliko godina dvojica srpskih državljana tada starih 44 i 45 godina osuđena su na sedam i po godina, odnosno šest godina pred Kantonalnim sudom u Cirihu. Policija ih je otkrila prisluškivanjem dok su planirali pljačku zlatare u Luganu. Otkrivena je njihova veza sa jednim pljačkašem juvelirnice u Njemačkoj kome je policija uspjela da podmetne ‘‘bubicu‘‘ na motocikl. Tada je pored ostalog otkriveno da grupa namjerava da opljačka zlataru i planira da za samo jedan komad nakita ili za časovnik dobije 400.000 eura.Jedan od optuženih je bio osumnjičen da je sa drugim članovima ozloglašenih ‘’Pink pantera’’ učestvovao u poznatoj pljački u Dubaiju, ali nikad nije izručen Emiratima.

U Švajcarskoj su uhapšeni crnogorski ‘‘Pink panteri‘‘ zbog pljačke u kojoj je plijen bio vredan više miliona franaka. U toj grupi bila su i dva njemačka državljana, jedan saučesnik je bio iz BiH, a jedan iz Sjeverne Makedonije. Svi oni optuženi su za pljačku zlatare u Lucernu. Među njima je bila i jedna žena.

Dvojica razbojnika ušla su u zlataru, a drugi učesnici pljačke su bili zaduženi za čuvanje straže, prevoz i skladištenje plijena, a neki za logistiku. Policija je posle pljačke objavila fotografije sa nadzornih kamera i na osnovu prijava građana brzlo su otkriveni. Nađen je samo dio njihovog plijena, piše Politika.

U mjestu Šafhauzen, 2011. opljačkana je zlatara iz koje je odnijet nakit i satovi vredni 1,8 miliona franaka. Optuženi su članovi grupe ‘‘Pink panter‘‘, a jedan od njih uhapšen je u Turskoj i izručen Švajcarskoj. Drugi Srbin, navodno vozač i u ranijim pljačkama ove grupe, uhapšen je u Crnoj Gori.

Banda je dobila ime "Pink panter" kada su britanski detektivi svojevremeno pronašli dijamantski prsten, sakriven u kutijici kreme za lice, kao u čuvenom filmu sa Piterom Selersom. Vjeruje se da je zloglasna organizacija tokom više godina postojanja imala više stotina članova ali je, prema procjenama nekih bezbjednosnih službi, zahvaljujući velikim policijskim akcijama, uglavnom razbijena hapšenjem vodećih članova u Francuskoj, Italiji, Japanu i drugim zemljama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:24