Ilustacija / Foto: Skrinšot YouTube Ndnews weather
03/03/2023 u 19:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarska ublažila sankcije Siriji radi lakše isporuke pomoći poslije zemljotresa

Slične mjere su donijele SAD i Evropska unija

Švajcarske vlasti odlučile su da "privremeno" ublaže sankcije Siriji kako bi se olakšala isporuka humanitarne pomoći toj zemlji poslije razornog zemljotresa 6. februara.

Slične mjere su donijele SAD i Evropska unija.

Do sada su humanitarne organizacije koje su dobijale sredstva od Švajcarske za svoje aktivnosti na teritoriji Sirije mogle da dobiju izuzeće od sankcija za finansijske transakcije neophodne za pružanje humanitarne pomoći ili za podršku civilnom stanovništvu.

Švajcarska vlada je danas objasnila da je odlučila da proširi „humanitarne izuzetke kako bi olakšala humanitarne aktivnosti u Siriji, posebno humanitarni odgovor na zemljotres 6. februara 2023. godine“. Nije precizirano koliko će ta mjera trajati.

Švajcarska je domaćin mnogih institucija uključenih u humanitarne akcije, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Međunarodni komitet Crvenog krsta i Međunarodnu federaciju društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Broj poginulih u zemljotresu popeo se na gotovo 6.000 mrtvih u Siriji, već razorenoj građanskim ratom od 2011. godine. U zemljotresu je poginulo i više od 45.000 ljudi u Turskoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 15:09