Credit Suisse / PRINTSCREEN PIXABAY
18/03/2023 u 08:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Švajcarski parlament poziva na utvrđivanje odgovornosti za Credit Suisse

Credit Suisse, drugi najveći zajmodavac u Švajcarskoj, tražio je hitan zajam do 54 milijarde dolaraod centralne banke kako bi povećao likvidnost nakon što su njegove dionice pale 24 odsto

Švajcarski poslanici najavili su da će pozvati odgovorne za probleme u banci Credit Suisse,kao i na rješavanje problema nakon skandala koji bi mogao ugroziti ugled zemlje.

Credit Suisse, drugi najveći zajmodavac u Švajcarskoj, tražio je hitan zajam do 54 milijarde dolaraod centralne banke kako bi povećao likvidnost nakon što su njegove dionice pale 24 odsto u srijedu, kada je njegov najveći ulagač rekao da ne može ponuditi više finansijskih sredstava pomoći.

Švajcarska je održala hitan sastanak u vezi s kreditom centralne banke, ali nakon toga nije bilo izjava političkog vrha, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Švajcarska, uprkos što uživa visok ugled kada su u pitanju njene banke, nema mnogo mehanizama za pozivanje pojedinačnih bankara na odgovornost za loše upravljanje, za razliku od nekih drugih finansijskih centara, poput Velike Britanije gdje se viši menadžeri mogu suočiti s kaznenim sankcijama.

Švajcarska Socijaldemokratska stranka (SP), druga po veličini stranka u donjem domu parlamenta, pozvala je na istragu kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za krizu.

Poslanik Zelenih Gerhard Andrej rekao je da menadžeri treba da preuzmu odgovornost i da Švajcarska treba da pogleda svoje propise. On smatra da je debakl Credit Suisse zemlju doveo u "vrlo tešku" situaciju.

Nakon spašavanja konkurentske banke UBS prije 15 godine, previranja u Credit Suisse ponovno su istakla slabe tačke finansijske stabilnosti Švajcarske, ali ona ostaje najveći svjetski centar za upravljanje bogatstvom.

Financijski sektor čini oko devet odsto švajcarskog bruto domaćeg proizvoda i zapošljava 5,5 odsto radne snage.

Rukovodilac poreske i trgovinske politike na Institutu za financijske studije Univerziteta St. Gallen, Stephane Legge, rekao je da bi mnogima bilo teško da Credit Suisse propadne, ali da će Švajcarska krenuti dalje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:11