/ -Фото: Твитер
18/09/2021 u 21:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све по старом: У Авганистану ће средњу школу моћи да похађају само дјечаци

Ова одлука подсјећа на владавину талибана из деведесетих година

Талибанска власт у Авганистану саопштила је данас да ће средње школе за сада похађати само дјечаци, а професори ће бити искључиво мушкарци.

У саопштењу се истиче да дјевојчицама није допуштено да се врате у средње школе, али се наводи да „постоје планови за скоро отварање женских средњих школа“.

Ова одлука подсјећа на владавину талибана из деведесетих година, када дјевојчицама није било дозвољено да похађају ни основне школе.

Портпарол талибана Забихулах Муџахид изјавио је да ће женске школе ускоро бити отворене и да се тренутно ради на процедурама и детаљима.

Талибани су прије неколико дана саопштии да ће дјевојкама би дозвољено да студирају, али не заједно са мушкарцима и уз услов да стриктно поштују нове прописе о одијевању.

То је протумачено као фактичка забрана студирања, јер универзитети немају довољно кадровских ресурса и неће бити у стању да обезбиједе довољан број професорки које би предавале студенткињама.

Исти проблем ће постојати и у средњим школама, а уколико дјевојке више не би могле да их похађају, јасно је да би аутоматски биле онемогућене и да студирају.

Kада су талибани 2001. године отишли са власти у основним школама није било дјевојчица, а прошле године их је био два и по милиона и број писмених жена у Авганистану је увећан за 30 процената.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:37