Valerij Zalužni / - FEJSBUK
28/08/2022 u 12:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sve više se šuška o smjeni Volodomira Zelenskog

Zapadni mediji sve češće pišu o tome da bi šef generalštaba Valerij Zalužni mogao da ulije tračak nade Ukrajincima

Sticaj vojnih i političkih okolnosti ne ide naruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Kontinuirano napredovanje ruskih snaga, koje očigledno idu na iscrpljivanje ukrajinskih vojnih resursa, dovelo je Kijev u pat - poziciju, a talas savezničke pomoći je u opadanju. S druge strane, i sam Zelenski je „potrošio” uvjerljivost svog nastupa i sve je očiglednije, a o tome sve češće piše američka i evropska štampa, da nije dovoljno „još samo malo” pa da neprijatelj bude poražen.

Posle šest mjeseci ratovanja, na videlo izlaze i duboki problemi, koje Ukrajina, ruku na srce, odavno ima. Vlada korupcija ogromnih razmjera, a evropske države kojima Vašington i London diktiraju tempo isporuka naoružanja sve dublje su zapitane gdje ide novac njihovih poreskih obveznika kad ruske snage napreduju i nema dugo najavljivane ukrajinske kontraofanzive. Sada se naširoko najavljuje da će se rat protegnuti i na narednu zimu, koja će zbog mnogo čega biti izazov za vlast u Kijevu.

Vojno sposobni muškarci u Ukrajini već primjenjuju razrađene manipulacije za izbjegavanje priključivanja u vojne redove. Zelenski, pak, iz svojih političkih razloga, dozvoljava izlazak iz zemlje muškarcima koji su u najboljim godinama za rat. Razrađena je shema polaganja depozita u firmama, pa za 5.000 eura „poslovni čovjek” može da napusti državu. Ukoliko se ne vrati u predviđenom roku, deponovani novac ide u budžet, a to preduzeće nema više pravo da šalje zaposlene u inostranstvo. Na crnom tržištu, bjekstvo preko granice se organizuje za 2.000 dolara.

Na sve ove mahinacije, naravno, načelnik Generalštaba Valerij Zalužni ne gleda s odobravanjem. Već nekoliko puta je zahtijevao opštu mobilizaciju. Nekada je Zelenski popuštao, pa su Ukrajince „lovili” po ulicama i tržnim centrima, što je izazivalo zaštitnike ljudskih prava da kritikuju ukrajinskog predsjednika.

Kako se vojna akcija produžava i umor saveznika raste, priče o zamjeni Zelenskog sve su češće u zapadnim medijima. Posle američkih medija, sada je i njemački „Bild” pisao da bi mjesto Zelenskog mogao da zauzme Zalužni. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, o čijem se mogućem otpuštanju pričalo, „igrao je ogromnu ulogu u činjenici da Ukrajina još postoji i da država nije pokorena za nekoliko dana, kako je planirao despot iz Kremlja Vladimir Putin”, piše „Bild” pod naslovom „Valerij Silni: ovaj general daje nadu Ukrajini”.

U tekstu se tvrdi da je „general heroj”, kako ga naziva „Bild”, „heroj ne samo za vojnike, već i za znatan dio stanovništva”. To pokazuju i ankete javnog mnjenja u Ukrajini, te se uveliko procjenjuje da će popularni general zamijeniti Zelenskog nakon završetka rata”, piše list i obrazlaže da bi Zalužni mogao da podari tračak nade svojim sugrađanima.

Dodaje se da „sadašnji predsjednik nije baš srećan zbog spekulacija da bi jednog dana mogao da napusti predsjedničku palatu”. Ali Zelenski je prije nekoliko dana, praktično odgovarajući na glasine, ponovio da ne planira da ukloni Zalužnog sa funkcije, niti da ga premjesti na neku drugu (spominjano je mesto ministra odbrane). Dodao je da Zalužni i cio tim dobro rade svoj posao. Na pitanje novinara kako bi ocijenio rad tog tima, Zelenski je rekao: „Držimo se. To znači da je ocjena visoka. Kad pobijedimo, ocjena će biti najviša.” Tako je pomalo aludirao da je pobjeda nad ruskim združenim snagama posao koji general mora da uradi.

Zalužni je, kako ocjenjuje nemački list, dokazao da posjeduje „liderske kvalitete i vojnu domišljatost”, te da generala u Ukrajini smatraju patriotom i iskusnim oficirom. Sredinom avgusta poljski list „Viborča” objavio je tekst o glavnokomandujućem nadahnuto opisujući njegova dostignuća: „Kad bi Mikelanđelo bio zadužen da izlije figuru generala Zalužnog na osnovu objava na internetu, to bi bila mješavina Davida i Mojsija”. Takođe se navodi da se prošle nedjelje na telegram kanalima širila informacija da se u kancelariji predsjednika traži novi načelnik generalštaba, kao i da je Služba bezbjednosti pratila Zalužnog. Navodno je ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink zabranila bilo kakve poteze protiv šefa oružanih snaga.

Iako se uvijek može opravdano sumnjati u neimenovane izvore koji žele da podijele neku informaciju s medijima, ali ne žele da se njihovo ime povezuje s tim – ova informacija lako može biti sasvim tačna. Prvo, zato što američki izaslanici u Ukrajini imaju najveći i presudan uticaj, a drugo, general Zalužni uživa veliko povjerenje Pentagona, na šta i sam podsjeća, postavljajući na svom telegram kanalu objave i fotografije o čestim kontaktima s njihovim visokim zvaničnicima.

Zelenski bez Zalužnog ne može da uradi ništa i malo je vjerovatno da bi smio da ga smijeni. S druge strane, dok god su političke „brljotine” zvaničnog Kijeva veće od vojnih neuspjeha, za generala radi vrijeme.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:50