/ - FOTO: UNSPLASH
21/12/2022 u 20:44 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šveđani da se pripreme za nestanke električne energije

Službene preporuke uključuju posjedovanje radija na baterije, svjetiljki, flaširane vode i hrane koja se jednostavno priprema

Švedska vlada u srijedu je upozorila domaćinstva i kompanije da se pripreme za moguća isključenja struje ove zime zbog prekida rada nuklearnih reaktora, hladnog vremena i nestašice energije u Evropi nakon što je Rusija smanjila izvoz gasa, prenosi Index.hr.

-Rizik od prekida je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti na to. Švedska nikada prije nije bila u ovakvoj situaciji- rekao je ministar za civilnu odbranu Karl-Oskar Bohlin.

Cijene struje u skandinavskim zemljama skočile su zbog straha da će rezovi u izvozu ruskog glasa u Evropu dovesti do nestašica, a švedska je vlada ranije ovog mjeseca pozvala ljude da koriste manje električne energije.

-Oni koji se u normalnim okolnostima mogu brinuti sami o sebi, moraju to moći učiniti i u kriznim situacijama kao što je nestanak struje"-rekao je Bohlin.

Službene preporuke uključuju posjedovanje radija na baterije, svjetiljki, flaširane vode i hrane koja se jednostavno priprema.

-U slučaju nestanka, domćinstva trebaju odrediti prostoriju u kojoj porodica može boraviti kako bi se toplina tokom vremena očuvala-rekao je ministar.

Švedsko elektroprivredno preduzeće Vatenfal, 2. decembra saopštilo je da je odgođeno ponovno pokretanje nuklearnog reaktora Ringhals 4 do 23. februara.

Švedska vlada prošle sedmice je saopštila da je zatražila od nacionalnog distributera električne mreže da intenziviraju svoj rad na jačanju sigurnosti snabdijevanja električnom energijom kratkoročno, ali i dugoročno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:41