/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA SUD
19/01/2023 u 19:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šveđani osuđeni zbog špijuniranja za Rusiju

Doživotna kazna u Švedskoj uglavnom znači minimalno 20 do 25 godina zatvora

Dva brata, švedski državljani, osuđena su na duge zatvorske kazne zbog decenijskog špijuniranja za Rusiju i njenu vojnu obavheštajnu službu GRU u najvećem slučaju špijunaže u toj skandinavskoj državi, prenosi N1.

Stariji brat Pejman Kija osuđen je na doživotnu kaznu, dok je njegov mlađi brat Pajam Kija osuđen na devet godina i 10 mjeseci.

Oni su se pojavili pred Okružnim sudom u Stokholmu gdje su se suočili sa optužbama za špijunažu jer su zajedno radili na prenošenju informacija Rusiji između 28. septembra 2011. i 20. septembra 2021. godine.

Doživotna kazna u Švedskoj uglavnom znači minimalno 20 do 25 godina zatvora.

Anton Štrand, advokat Pejman Kije, rekao je da će njegov klijent uložiti žalbu na kaznu, dok je advokat mladjeg brata Bjorn Sandin rekao da još nije odlučeno da li će se žaliti.

Sud je u presudi saopštio da je „van svake sumnje da su braća, zajedno i u dogovoru, neovlašćeno i u korist Rusije i GRU-a pribavljala, dostavljala i objavljivala informacije“ stranoj sili sa ciljem da nanesu štetu bezbjednosti Švedske.

Okružni sud u Stokholmu rekao je da je Pejman Kija „bio pokretačka snaga u njihovom udruženom zločinu“, dok je umješanost Pajam Kije „bila od manjeg relativnog značaja“.

Tokom čitavog suđenja koje je održano iza zatvorenih vrata, obojica su negirali optužbe. Veliki dio izvedenih dokaza i materijala iz preliminarne istrage je tajno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. mart 2023 21:38