/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
16/05/2022 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шведска одлучила да поднесе захтјев за чланство у НАТО-у

Та историјска промјена, послије више од 200 година војне неутралности Шведске, вјероватно ће изазвати бурне реакције владе руског предсједника Владимира Путина

Шведска премијерка Магдалена Андерсон објавила је данас да ће се Шведска придружити Финској у подношењу захтјева за чланство у НАТО-у, у вријеме руске инвазије на Украјину, преноси портал RTCG.

Та историјска промјена, послије више од 200 година војне неутралности Шведске, вјероватно ће изазвати бурне реакције владе руског предсједника Владимира Путина.

Одлуком да поступи као њој сусједна Финска и да поднесе захтјев за чланство у НАТО-у, Шведска напушта политику војне неутралности због руске инвазије на Украјину, изјавили су данас шведски званичници.

Премијерка Магдалена Андерсон назвала је ту одлуку "историјском промјеном безбједносне политике" Шведске, током обраћања посланицима у Стокхолму.

Андерсон је рекла да су земљи потребне "формалне гаранције безбједности које са собом носи чланство у НАТО-у" и додала да ће Шведска поступити исто као Финска која је јуче објавила да ће аплицирати за улазак у западну алијансу.

Она је казала да ће Шведска имати најбољу одбрану као чланица НАТО-а и да нема разлога за "вјеровање у то да ће се тренд (поступака Русије) промијенити у догледној будућности".

Владајуће шведске социјалдемократе промијениле су став у вези са неутралношћу земље, чиме је формирана јасна парламентарна већина по питању уласка у НАТО.

Јавно мњење Шведске и Финске раније је било чврсто против уласка у НАТО, али је подршка томе нагло порасла након почетка руске инвазије на Украјину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:39