Шведска делегација иде у Турску / - фото: ЕПА
16/05/2022 u 10:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шведска шаље дипломате у Турску да покушају да уразуме Ердогана

Турска је изненадила своје савезнике из НАТО-а рекавши да неће благонаклоно гледати на захтјеве Финске и Шведске, а предсједник Тајип Ердоган је рекао да су „скандинавске земље уточишта за терористичке организације

Шведска ће послати дипломате у Турску како би покушали да превазиђу приговоре Анкаре на њен план за приступање НАТО-у, рекао је министар одбране Петер Хултквист, а званична одлука о подношењу апликације за чланство у НАТО-у очекује се касније тог дана.

Владајуће социјалдемократе одустале су у недјељу послије 73 године противљења уласку у НАТО. Они су изразили жељу да брзо уђу у НАТО, напуштајући деценије неутралности након што је Русија извршила инвазију на Украјину.

Сусједна Финска је јуче потврдила да ће званично поднијети захтјев за чланство у НАТО.

Турска изненадила савезнике

Међутим, Турска је изненадила своје савезнике из НАТО-а рекавши да неће благонаклоно гледати на захтјеве Финске и Шведске, а предсједник Реџеп Тајип Ердоган је рекао да су „скандинавске земље уточишта за терористичке организације“.

„Послаћемо групу дипломата на разговоре са Турском да видимо како то може да се ријеши и шта се заправо ради“, рекао је министар одбране Петер Хултквист јавном сервису СВТ.

Турска је саопштила да жели да скандинавске земље престану да подржавају курдске милитантне групе присутне на њиховој територији и укину забрану продаје одређеног оружја Турској.

НАТО и САД кажу да су уверени да Турска неће зауставити чланство Финске и Шведске.

Ердоган под притиском

Свака одлука о проширењу НАТО-а захтева одобрење свих 30 чланица алијансе и њихових парламената, али дипломате кажу да ће Ердоган бити под притиском да попусти јер би Финска и Шведска у великој мери ојачале НАТО у Балтичком мору.

„Уверен сам да ћемо моћи да одговоримо на забринутост коју је изразила Турска на начин који не одлаже чланство“, рекао је у недељу генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Шведски парламент ће у понедељак расправљати о чланству у НАТО-у, а одлука би требало да буде само формалност пошто велика већина посланика подржава чланство у НАТО-у.

Влада ће донети званичну одлуку о пријави касније током дана, рекао је Хултквист.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:18