Photo by Tim Mossholder on Unsplash
07/09/2021 u 20:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шведска укида скоро све епидемиолошке мјере

Одлука о скорашњем укидању ионако благих мјера заснива се на високој стопи имунизације и ниској стопи смртности од ковида

Шведска 29. септембра укида готово све преостале епидемиолошке мјере због високе стопе имунизације становништва и ниске стопе смртности, објавили су на данашњој конференцији за новинаре министрица јавног здравства и социјалног старања Лена Халенгрен и директор Завода за јавно здравље Јохан Карлсон, Пренос Аваз.ба. 

Одлука о скорашњем укидању ионако благих мјера заснива се на високој стопи имунизације и ниској стопи смртности од ковида. До 7. септембра у Шведској је двије дозе вакцине примило 70 посто одрасле популације, а укупно 81,6 процената грађана старијих од 18 година примило је барем једну дозу, пренио је портал Индеx.

Шведска у посљедње двије седмице има трећу најнижу стопу смртности од ковида у Европи, иза Лихтенштајна и Словачке, а такво стање траје од почетка љета.

- Показало се да су вакцине ефикасне. Имамо добру покривеност вакцинацијом и јасно видимо њен учинак, јер имамо најнижу стопу смртности у Европи. Ограничења која сада укидамо више се не могу оправдати из угла јавног здравства. Вакцинисане особе од 29. септембра начелно могу да живе као и прије, док невакцинисани рескирају озбиљну болест - изјавио је Карлсон.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:04