/ foto: afp.gov.au
14/11/2021 u 21:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шверц дроге у Сиднеју води до Црне Горе

Текстуалне поруке откривене су након што је полиција у четвртак увече извршила рацију у двије куће

Британски лист "Дејли Мејл" објавио је да се самопроглашени гангстер наводно хвалио како је пребацивао стотине килограма дроге и изградио царство некретнина док је у контактима,између осталих, и са нарко-дилерима из Црне Горе, користио шифровану апликацију за размјену порука АНОМ. Како се наводи, Мустафа Балух из Аустралије наводно се хвалио својим подвизима док је слао поруке међународним увозницима дроге у Тајланду, Камбоџи, Црној Гори, Грчкој и Холандији.

Балух је тренутно у бјекству од полиције након што је прекршио услове строге кауције и 25. октобра уклонио наногицу.  Био је суочен са оптужбама за међународни шверц дроге и наводно је био једини финансијер пошиљке кокаина од 900 килограма из Еквадора, чија је улична вриједност процијењена на најмање 270 милиона долара, преноси РТЦГ портал.

Полиција има више од 1.000 страница порука које је наводно послао Балух под корисничким именом "аф3849".  У једној серији размјена порука, са налога који користи Балух шаљу се поруке о огромном броју некретнна чији је власник и креирању офшор налога за њихову куповину.

- Зато што је новац велики проблем. Немам ништа на своје име. Свугдје отварам офшор рачуне- написао је Балух. 

У другој серији размјена, Балух је задивљен имовином коју је купио дилер дроге из Црне Горе под именом на апликацији АНОМ "Васо". Написао је да је имање изгледало као „замак“ на обали прије него што су га назвали „гангстерским мјестом“.

Текстуалне поруке откривене су након што је полиција у четвртак увече извршила рацију у двије куће у Потс Хилу и Јагуни на југозападу Сиднеја у оквиру националних и међународних напора да се пронађе Балух. 

Полицајци су заплијенили више од 250.000 долара у готовини, 200 грама кокаина, 485 грама непознате супстанце, мобилне телефоне и бројач новца. Истражитељи вјерују да је имовина коришћена за потребе међународне криминалне групе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 01:11