/ - PAPA FRANJA/ - SHUTTERSTOCK
02/03/2023 u 12:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sveštenici i kardinali u Vatikanu više ne žive sa povlasticama: Papa podigao cijenu kirija

Veliki broj stanova se nalazi u prestižnim djelovima Rima koje su u blizini Vatikana

Rimokatolički poglavar papa Franjo je odlučio da poveća cijenu iznajmljivanja stanova koji su u vlasništvu APSE – Administracije vlasništva Svete stolice.

To znači da od sada sveštenici, kardinali, ali i političari, novinari i državni rukovodioci neće više moći besplatno da žive u tim stanovima ili uz vrlo male naknade.

Veliki broj stanova se nalazi u prestižnim djelovima Rima koje su u blizini Vatikana, poput Borgo Pio gdje je cijena nekretnina izuzetno visoka.

Više od 5.000 nekretnina je u vlasništvu Svete stolice, a 4.000 njih nalazi se u Italiji – većina u Rimu.

Najveći broj nekretnina je u zoni Vatikana. Nekretnine koje se nalaze u inostranstvu su u Londonu, Parizu, Ženevi i Lozani.

Predsjednik APSE Nuncijo Galantino izjavio je za italijanske medije da je 14 odsto tih nekretnina na slobodnom tržištu, dok je 86 posto namijenjeno institucionalnim potrebama zaposlenih, kao i penzionera Rimske kurije.

Podelio je nekretnine na četiri velike kategorije: slobodno tržište (imovina sa tržišnim zakupom), subvencionisana renta (nekretnine namenjene zaposlenima u Vatikanu ili penzionerima na koje se primenjuju subvencionisane zakupnine), bez ikakve naknade (nekretnine koje koriste visoki prelati, verski redovi, dikasteriji u besplatnom režimu), kao i ostale nekretnine proizašle iz popisa nekretnina i koje su podložne daljoj istrazi.

Papina odluka je upisana u Rescriptum ex audientia, odnosno u pisanom odgovoru na pitanja od pravne važnosti i objavljena u Acta Apostolicae Sedis, poput Službenog glasnika u Italiji.

Komisija, koja je osnovana 2020. godine, ima zadatak da nadgleda ugovore koje skapa Državni sekretarijat i da utvrdi koji akti ekonomske prirode treba da ostanu povjerljivi.

Odluka će biti dostavljena svim zakupcima stanova u vlasništvu Vatikana, a u međuvremenu je već dostavljena važnim prelatima i okačena je u dvorištu San Damazo, blizu Apostolske palate.

Vatikan nije država poput ostalih – ne može da koristi pomoć monetarne politike, jer je uključena u sistem evra, kao ni fiskalne politike, jer ne ubira poreze.

Vatikan je izložen ogromnim troškovima – osoblje, rukovodstvo i održavanje.

Poseduje i autonomne prihode: Vatikanske muzeje i pokretne i nepokretne investicije, čiji su značajan dio rente od stanova, a tu su i Vatikanski muzeji, kao i nekretnine, koji su pretrpjeli gubitke usled pandemije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:29