/ -Фото: Илустрација
06/10/2021 u 20:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сви трк на Телеграм и Сигнал: Шта ако опет Фејсбук падне?

Проблеми са приступом Фејсбуку, Вацапу и Инстаграму почели су у понедјељак након 17 сати, а убрзо су сервиси потпуно пали у цијелом свијету.

Већина корисника тек су у тих осам сати, колико отприлике нису имали приступ апликацијама, схватили колико су зависни о њима јер многи су се питали - шта ћемо сад радити?

Званичних информација о узроцима није било ни сатима након пада, али пад се приписује проблемима са ДНС серверима.

Многи су у недостатку омиљених мрежа одмах похрлили на Твитер, а корисници Тик Тока, који је прошле године преузео прво мјесто најскиданије апликације на свијету, готово да нису ни примијетили глобални проблем.

За "други пут" корисно је знати да су алтернативне апликације за комуникацију Сигнал и Телеграм.

image
-Фото: Илустрација

Kад је недавно Илон Маск савјетовао свима прелазак на Сигнал, апликација је забиљежила стотине хиљада преузимања у само неколико сати.

Kао и Вацап, Телеграм је такође ИМ апликација која омогућава размјену порука. Обје апликације користе корисников број телефона како би путем њега приступили контактима из његовог именика, и обје релативно слично изгледају када их користимо.

Али, Телеграм нуди неколико занимљивих опција попут порука које се саме уништавају (које подржавају и Месинџер и Вацап), ботова за гифове и слике које могу да се користе у разговорима, слање свих врста фајлова до 2ГБ без ограничења и коришћења корисничког имена умјесто броја телефона за додатан ниво заштите.

Ту су и Телеграм канали у којима се може додати до 200 хиљада чланова. Постоје канали за готово сваку тему, а сваки од њих подсјећа на тематску Фејсбук групу или заједницу, само што екипа размењује информације путем четапликације.

Занимљиво је да из Телеграма тврде како од свог оснивања нису сачували нити један бајт корисничких информација, што за Вацап никако не може да се каже.

Сигнал је пак најсигурнија апликација која о кориснику не зна ништа осим телефонског броја који се може мијењати сваки дан новом СИМ картицом. Анонимност апликације је приоритет, а чак је и икона апликације била кључаница.

Можете да обављате позиве путем њега који неће садржавати ваш идентитет или број телефона, јер Сигнал све позиве пребацује преко своје централе која служи као својеврсни ВПН (виртуална приватна мрежа) за бројеве и идентитет.

Сигнал има и групе, а чак можете и све своје групне Вацап разговоре лако да пребаците у њега.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 06:03