Рекордан број новозаражених у БиХ / - коронавирус коронавирус
24/05/2021 u 14:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свијет: Најмање 115.000 здравствених радника умрло од ковид-19

Тедрос је рекао да је најмање 115.000 здравствених професионалаца умрло од ковида-19.

Генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус изразио је жаљење што је само мала група земаља “приграбила” вакцине против ковида-19 и апеловао да се осигура да најмање 10 одсто становништва сваке земље може да буде вакцинисано до септембра.

-Више од 75 одсто свих вакцина дате су у само десет земаља-рекао је шеф СЗО на отварању годишње скупштине те здравствене организације Уједињених нација.

Тедрос је рекао да је најмање 115.000 здравствених професионалаца умрло од ковида-19.

-Бројни међу њима су били заражени и мада су ријетки извјештаји, процјењујемо да је најмање 115.000 здравствених професионалаца или његоватеља платило највећу цијену док су радили на услузи других- казао је шеф СЗО.

Европска унија припрема приједлог резолуције који ће се разматрати на осмодневном скупу и у коме се предвиђа формирање радне групе за јачање спремности и одговора СЗО на хитне здравствене ситуације.

У нацрту резолуције се позива на јачање одговора на пандемију, стабилизацију финансирања и осигурање већег приступа здравственој њези, укључујући вакцинама, тестовима и лијечењима везаним за коронавирус.

Такође ће се признати одређене омашке о одговору организације на коронавирус.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. februar 2023 19:09