/ - ФОТО: РТВ
16/06/2021 u 23:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свијет одахнуо, неће бити рата: Реакције руских политичара на самит Путина и Бајдена

Самит Путина и Бајдена у Женеви трајао је четири и по сата, укључујући и паузу између првог и другог дјела. Руски лидер је на конференцији за новинаре рекао да су преговори били добри

Бројни руски политичари поздравили су заједничку изјаву предсједника Русије и САД, Владимира Путина и Џоа Бајдена у којој су лидери истакли да никада не смије доћи до нуклеарног рата. Како кажу, свијету је након тих ријечи лакнуло, пише sputniknews.com.

Самит Путина и Бајдена у Женеви трајао је четири и по сата, укључујући и паузу између првог и другог дјела. Руски лидер је на конференцији за новинаре рекао да су преговори били добри.

Продуктиван сусрет

С тим у вези, предјседник Комитета за међународне послове Савјета федерације Русије Константин Косачов казао је да се преговори двојице лидера могу сматрати успјешним.

Он је прецизирао да је чињеница да су постигнути договори о консултацијама у погледу стратешке безбједности, сајбер-безбједности, као и повратка амбасадора Русије и САД на посао, довољна да би се тај састанак сматрао продуктивним.

Има наде за побољшање ситуације у Донбасу

Замјеник администрације руског предсједника Дмитриј Козак каже да се након преговора двојице лидера појавила нада за побољшање ситуације око Донбаса. 

Како је рекао, „ако америчке колегу успјеле да утичу на став Кијева, постоји шанса да ће се нешто помјерити са мртве тачке“.

Неприхватљивост нуклеарног рата – најважније достигнуће самита

Истовремено, бивши замјеник генералног секретара УН, предсједник Руског јавног савјета за међународну сарадњу и дипломатију Сергеј Орџоникиндзе сматра да је најважније достигнуће самита заједничка изјава о неприхватљивости нуклеарног рата.

-То је најважније достигнуће самита. Изванредно је достигнуће што смо у данашњој стварности добили од САД сагласност на такву фразу, упркос геополитичким разликама. Сва остала питања, на примјер о трговини и тако даље могуће је ријешити, али то може да се учини само у условима мира. У тим условима су могући преговори о свим другим питањима-сматра он. 

Неће бити рата

Заједничку изјаву Путина и Бајдена прокоментарисао је и лидер Либерално-демократске партије Русије Владимир Жириновски, рекавши да је свијет одахнуо након ријечи двојице предсједника да је нуклеарни рат недопустив.

Горбачов: Путин и Бајден потврдили моју и Реганову формулу

Истовремено, и бивши предсједник Совјетског Савеза Михаил Горбачов поздравио је Путинову и Бајденову изјаву.

-Пут до тог сусрета је био тежак. Поново се присјећам како смо ишли на наш први састанак са бившим предсједником САД Роналдом Реганом и на крају усвојили заједничку изјаву. Сада видим да су предсједници Русије и САД потврдили нашу фразуо недопустивости нуклеарног рата. Такође, није мање важно што ће на тој основи бити покренуте комплексне консултације о стратешкој стабилности и нуклеарном оружју-изјавио је Горбачов.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:32