/ - FOTO: ILUSTRACIJA
06/10/2023 u 20:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Svijetu potrebno još 44 miliona nastavnika

U Evropi i SAD, kao glavni razlozi za nedostatak 4,8 miliona nastavnika navode se "nezainteresovanost za ulazak u profesiju" i odlasci velikog broja nastavnika u penziju

U svijetu je potrebno još 44 miliona nastavnika kako bi obrazovanje bilo omogućeno svakom djetetu, saopšteno je u najnovijoj analizi Uneska, nakon što je devet odsto nastavnika osnovnih škola u svijetu napustilo tu profesiju prošle godine.

- Nastavnici igraju vitalnu ulogu u našim društvima, ali ova profesija se suočava sa velikom krizom zanimanja. Nekim regionima svijeta nedostaju kandidati. Drugi regioni se suočavaju sa veoma visokom stopom napuštanja tokom prvih nekoliko godina rada. U oba slučaja, odgovor je isti: moramo više cijeniti, bolje obučavati i bolje podržavati nastavnike, rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azulej, a prenosi Gardijan.

Uneskova analiza je pokazala da je manjak nastavnika smanjen sa 69 miliona koliko je bilo u 2016, i to uglavnom u južnoj Aziji, gdje je nedostatak nastavnog osoblja skoro prepolovljen, dok je u podsaharskoj Africi, gdje je nedostajala trećina nastavnika, nedostatak je smanjen samo za dva miliona, u istom periodu.

Podsaharskoj Africi potrebno je 15 miliona nastavnika da bi bio ispunjen cilj održivog razvoja koji je, kako se navodi, garant osnovnog i srednjeg obrazovanja za sve do 2030. godine.

U izvještaju Uneska se navodi da postoje problemi širom svijeta, uključujući i bogate zemlje, sa nastavnicima koji moraju da se nose sa visokim nivoom stresa, nedostatkom sredstava, lošim vođstvom i niskim platama.

U Evropi i SAD, kao glavni razlozi za nedostatak 4,8 miliona nastavnika navode se "nezainteresovanost za ulazak u profesiju" i odlasci velikog broja nastavnika u penziju.

U pojedinim dijelovima Afrike, odsustvo bezbjednosti doprinijelo je zatvaranju škola, sa više od 13.000 zatvorenih škola u dijelovima centralne i zapadne Afrike u posljednje četiri godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jun 2024 00:10