ilustracija / - SHUTTERSTOCK
18/08/2023 u 15:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svijetu prijeti visoko mutirani soj korone: Američka agencija za javno zdravlje pomno prati njegovo širenje

Novi soj je otkriven u SAD, Danskoj i Izraelu, navela je američka agencija u četvrtak na platformi X

Nacionalna agencija za javno zdravlje SAD-a saopštila je da prati novi, visoko mutirani soj korona virusa nazvan BA.2.86.

Novi soj je otkriven u SAD, Danskoj i Izraelu, navela je američka agencija u četvrtak na platformi X.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila na platformi X da je BA.2.86 varijanta koja se prati zbog velikog broja mutacija koje nosi, prenose agencije.

Novi soj ima 36 mutacija, rekao je medicinski direktor dijagnostičke mikrobiologije u Hjustonu u američkoj državi Teksas S. Vesli Long, navodeći da će buster vakcine i dalje pomagati u borbi protiv korone.

Podsjetimo, nova podvarijanta virusa iz porodice korona omikron, EG.5 nezvanično nazvana Eris, potvrđena je u 51. zemlji svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je nedavno Eris „varijantom od interesa“, koja je postala dominantna u Kini i SAD, a ima je i u mnogim evropskim zemljama, uključujući Grčku, Veliku Britaniju, Austriju, Španiju i Portugal.

SZO je u inicijalnoj procjeni rizika od 7. avgusta navela da je nova varijanta sekvencionirana više od 7.350 puta, sa uzorcima iz 51 zemlje. Većina sekvenciranih varijanti je bila iz Kine, 30,6 odsto ili 2.247. Druge zemlje na listi sa najmanje 100 sekvenci uključuju SAD, Južnu Koreju, Japan, Kanadu, Australiju, Singapur, Veliku Britaniju, Francusku, Portugal i Španiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 22:07