ekonomski rast, rast indeksa, berza Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
10/01/2023 u 19:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjetska banka upozorila da je globalna ekonomija u opasnosti od recesije

Ukoliko se ta prognoza ispostavila tačnom, bila bi to treći naslabiji godišnji rast u toku tri decenije, posle dubokih recesija koje su bile rezultat globalne finansijske krize 2008. i pandemije 2020. godine

Svjetska ekonomija bi mogla da se, vođena sporijim ekonomskim rastom u SAD, Evropi i Kini, "opasno približi" recesiji, upozorila je Svjetska banka u svom godišnjem izvještaju u kome je prepolovila svoju prognozu globalnog rasta na 1,7 odsto sa prethodne prognoze od tri odsto.

Ukoliko se ta prognoza ispostavila tačnom, bila bi to treći naslabiji godišnji rast u toku tri decenije, posle dubokih recesija koje su bile rezultat globalne finansijske krize 2008. i pandemije 2020. godine.

Iako bi SAD ove godine mogle da izbjegnu recesiju, Svjetska banka predvidja da će američka ekonomija ostvariti rast od 0,5 odsto i da će slab rast na globalnom novou vjerovatno predstavljati još jednu prepreku za američke kompanije i potrošače, pored visokih cijena i većih kamata.

Na SAD bi takodje mogli da utiču poremećaji u lancu snabdijevanja ako nastavi da raste broj novih infekcija korona virusom ili se rat u Ukrajini pogorša.

Evropa, koja je dugo bila veliki izvoznik u Kinu, će vjerovatno osjetiti slabljenje kineske ekonomije.

U saopštenju Svjetske banke se navodi da će rastuće kamatne stope u razvijenim ekonomijama poput SAD i država u Evropi privući investicioni kapital iz siromašnijih zemalja koji bi mogao da utiče na domaće investicije.

Istovremeno će te visoke kamatne stope usporiti rast u razvijenim država tokom perida visokih cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Uticaj globalnog pada posebno bi uticao na siromašnije države u oblastima kao što je Saharska Afrika, gdje Svjetska banka predvidja da će prihod po glavi stanovnika porasti za samo 1,2 odsto u 2023. i 2024. godini.

To bi bio tako mali rast da bi stope siromaštva mogle da porastu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:23