Долар илустрација / - PASJA1000 (CC0), PIXABAY
12/01/2023 u 10:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjetska zajednica se suočava sa "majkom svih dužničkih kriza"

Idemo ka prekretnici koja će promijeniti živote zajmodavaca i zajmoprimaca, bilo javnih ili privatnih, diskretnih ili rasipnih. U roku od jedne decenije, mogli bismo da se suočimo sa majkom svih dužničkih kriza", rekao je Roubini

Američki ekonomista, Nouriel Roubini, upozorio je da će se svjetska zajednica, u roku od jedne decenije, suočiti sa "majkom svih dužničkih kriza".

"Idemo ka prekretnici koja će promijeniti živote zajmodavaca i zajmoprimaca, bilo javnih ili privatnih, diskretnih ili rasipnih. U roku od jedne decenije, mogli bismo da se suočimo sa majkom svih dužničkih kriza", rekao je Roubini za španski list El Mundo.

Roubini, koji je zbog svojih mračnih prognoza poznat pod nadimkom Doktor Propast, je dodao da je pesimista i u pogledu konsenzusa da će mnoge zemlje doživjeti ekonomski rast ove godine, prenosi Tanjug.

„Jedan od faktora je inflacija. Lako je smanjiti sa deset na pet odsto, ali je mnogo teže spustiti sa pet na dva odsto. Osim toga, dug u sistemu pojačava ekonomski pad i povećava rizik od neplaćanja obaveza i finansijskog stresa“, objasnio je Roubini.

Pored najveće dužničke krize, koju Roubini naziva megaprijetnjom, on ističe i značaj budućeg demografskog kolapsa, moguću klimatsku katastrofu, uticaj vještačke inteligencije i izazov normalizacije globalnih pandemija.

Prema njegovim riječima, sadašnja generacija će doživjeti kraj ere rasta, "a sjutra će biti vrijeme haosa i hronične nestabilnosti".

Što se tiče Španije, Roubini je rekao da je ta država, kao i većina evropskih zemalja, opterećena velikim javnim i privatnim dugovima.

"Vlade su zadužene i, kao i u mnogim zemljama, postoji povećanje duga kompanija i bankarstva u sjenci - neregulisane organizacije koje daju kredite, a da nijesu dio tradicionalnog bankarskog sektora“, rekao je Roubini.

Pored toga, on je skrenuo pažnju na činjenicu da u Španiji postoji akutni problem starenja stanovništva.

Zbog toga će uskoro biti potrebna temeljna reforma penzijskog sistema.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:37