Ilustracija / Shutterstock
01/05/2023 u 19:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Svjetski ekonomski forum: 14 miliona radnih mjesta će nestati za pet godina

Prelaskom na sisteme obnovljivih izvora energije biće otvoren značajan broj novih radnih mjesta, dok će na tržište rada negativno uticati spor privredni rast i visoka inflacija

Svjetski ekonomski forum (WEF) saopštio je da će u narednih pet godina širom svijeta nestati 14 miliona radnih mjesta.

Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 800 kompanija, WEF očekuje da će poslodavci do 2027. godine otvoriti 69 miliona radnih mjesta, dok će 83 miliona radnih mjesta biti zatvoreno, prenosi Si-En-En (CNN). Zbog toga će nestati 14 miliona radnih mjesta, što predstavlja dva odsto svih zaposlenih, navodi se u saopštenju WEF-a.

Prelaskom na sisteme obnovljivih izvora energije biće otvoren značajan broj novih radnih mjesta, dok će na tržište rada negativno uticati spor privredni rast i visoka inflacija.

Razvoj vještačke inteligencije (AI) imaće i pozitivan i negativan uticaj na radna mjesta, predviđa WEF.

Kompanijama će biti potrebni zaposleni koji će uvoditi vještačku inteligenciju u sisteme kompanije i upravljati alatima vezanim za vještačku inteligenciju.

Analitičari podataka, kao i stručnjaci za mašinsko učenje i sajber bezbjednost ne moraju da brinu za svoju budućnost, jer će potražnja za njima porasti za 30 odsto do 2027. godine, predviđa WEF.

S druge strane, AI će ugroziti oko 26 miliona administrativnih poslova i poslova vezanih za skladištenje podataka do 2027.

Generativni AI alati kao što je ĆatGPT nedavno su izazvali senzaciju, ali kompanije ne očekuju da će automatizacija rasti vrtoglavom brzinom. Kompanije smatraju da će do 2027. godine oko 42 odsto svih radnih zadataka preuzeti mašine.

Međutim, kompanije mijenjaju mišljenje o tome šta njihovi zaposleni treba da znaju, a „sposobnost efikasnog korišćenja alata vještačke inteligencije“ sada se cijeni više od programiranja, zaključuje WEF.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:57