Сукоби у Сирији / -архива
02/06/2022 u 18:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свјетско удружење љекара позвало ЕУ и УН да помогну Сирији

Наведено је да 12 милиона људи у Сирији има потешкоћа у приступу здравственим услугама, осам милиона људи је у акутној здравственој потреби, а 44 посто њих су дјеца или млади адолесценти

Свјетско удружење љекара позвало је Европску унију (ЕУ) и Уједињене нације (УН) да припреме хитан акциони план како би се задовољиле потребе у Сирији, где 12 милиона људи има потешкоћа у приступу здравственим услугама.

Подсјетили су да је прошло 11 година од почетка рата у Сирији, али је хуманитарна ситуација у земљи и даље тешка.

У земљи у којој мир још увијек није постигнут, 14,6 милиона људи тренутно се бори да живи без својих основних права. Око седам милиона људи расељено је због рата, а 6,7 милиона Сиријаца морало је да напусти своју земљу од 2011. године, преноси Н1.

Званичници Свјетског удружења љекара, који су присуствовали конференцији у Женеви навели су да се ситуација у Сирији погоршала и позвали званичнике ЕУ и УН да припреме хитан акциони план како би се задовољиле здравствене потребе расељених.

Наведено је да 12 милиона људи у Сирији има потешкоћа у приступу здравственим услугама, осам милиона људи је у акутној здравственој потреби, а 44 посто њих су дјеца или млади адолесценти.

Истичући да је 45 одсто смртних случајева у земљи узроковано незаразним болестима, наведено је да су озбиљне несташице ресурса због сукоба онеспособиле здравствени систем широм земље да подмири потребе становништва.

У саопштењу се истиче да свака трећа особа у Сирији има озбиљне проблеме у приступу храни, а 3,8 милиона дјеце бори се са болестима повезаним с хроничном и акутном потхрањеношћу.

Позвали су чланице ЕУ да испуне своје обавезе "поштовања и обезбјеђивања поштовања међународног хуманитарног права".

Позвали су и УН и друге релевантне власти да изврше притисак на стране да у потпуности истраже и кривично гоне све нападе на медицинско особље и објекте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:38