Photo by Daniel Schludi on Unsplash-ilustracija
21/06/2021 u 20:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Крећу планови за производњу вакцина у Африци

Центар би могао произвести прве вакцине у року од девет до 12 мјесеци, ако ће се све одвијати по плану,

Обликују се планови за почетак производње вакцине против коронавируса у Африци, усред све веће забринутости због неједнаког приступа вакцинама током пандемије, јавља Хина.

Први центар за производњу мРНА вакцина биће отворен у Јужној Африци, уз помоћ конзорција, објавила је данас Свјетска здравствена организација (СЗО). Јужноафрички предсједник Цyрил Рамапхоса поздравио је планове као важан корак напријед према Африци која ће постати мање овисна о увезеним цјепивима.

-Никада не долазе. Никада не дођу на вријеме- рекао је. На том ће се мјесту такође обучавати квалифицирани радници потребни за производњу вакцинаказао је.

Шеф СЗО-а: Ово су одличне вијести

-Та иницијатива прва је од многих коју ћемо подржати- поручио је француски предсједник Еммануел Мацрон.

-Ово су одличне вијести, поготово за Африку која има најслабији приступ вакцинама- казао је челник СЗО-а Тедрос Адханом Гхебреyесус.

Центар би могао произвести прве вакцине у року од девет до 12 мјесеци, ако ће се све одвијати по плану, казала је стручњакиња СЗО-а. СЗО је објавио да је потребно још договорити детаље о пријеносу технологије и сурадњи.

Државе су расправљале о укидању патента на вакцину, што су посебно заговарале Јужна Африка и Индија при Свјетској трговинској организацији (СЗО). Тедрос је казао да се број нових случајева у дијеловима Африке утростручио или чак учетверостручио кроз неколико тједана, дијелом због изнимно мале процијепљености.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 21:16